Stort intresse för att köpa hus

Stort intresse för att köpa hus

För ett par år sedan kunde det ta upp emot ett år att sälja ett hus, nu kan det ta ett par veckor.

Så sammanfattar trion Otto Sjökvist, Clara Ingvarsson och Ylva Sjökvist fastighetsmarknaden i Högsby när vi träffas på kontoret i Högsby. Lilla mäklarhunden Xico som sitter i husses knä verkar hålla med då han glatt viftar på svansen.
Vi frågar hur stort intresset är för att bo i kommunen?
– Ja det är det verkligen stort. Ett kvitto på det är ju den hastighet det är mellan att ett hus kommer ut på marknaden tills att det bytt ägare. För några år sedan hade vi runt 50-60 hus till försäljning, ingen budgivning och det kunde ta upp emot ett år innan det var sålt. Nu har vi runt 10-15 hus, ofta med budgivning och med en försäljningstid på några veckor. Att vi har så få hus är helt enkelt för att intresset för att köpa hus är större än någonsin. Vi ser även att prisbilden på hus är på väg upp, detta tack vare budgivningarna menar Clara Ingvarsson.
– Vi ser och vet om att det finns ett antal hus som ingen bor i idag och inte gjort så under några år. Vi hoppas att dessa husägare kanske kan ta sig en funderare på om det är intressant att sälja och då kontaktar en mäklare uppmanar Ylva.
Konjunkturen, arbetstillfällen och låga räntor, ja mycket talar för att allt fler vill köpa hus, och här i Högsbytrakten får man mycket hus för pengarna.

Närmar sig 65
Otto som närmar sig 65 år är i Högsby en dag i veckan och jobbar allt mer i kulisserna  som bollplank till medarbetarna på fastighetsbyrån.
– Efter 28 år i branschen som fastighetsmäklare har man väl lärt sig ett och annat. Allt har en början och ett slut, men start- och stoppsträckans längd kan ju variera. Jag kommer att jobba på ett bra tag till men kanske inte direkt med husförsäljning utan mer finnas till som resurs. Vi har mycket kunniga och erfarna medarbetare som gör ett bra jobb vilket jag tycker är positivt, det märks i kundundersökningar som görs kontinuerligt vilket gör att jag känner mig trygg inför framtiden.
Vilka är drivkrafterna som bidragit till att du stannat i branschen i närmare 30 år?
– Det är nog många, men att göra mötet med människor så bra som det bara går, och att komma så nära som man gör är en av drivkrafterna. Att köpa eller sälja ett hus beror ju på ofantligt många anledningar. Då gäller det att hela tiden ladda om och bara tänka på den affären man håller på med här och nu, för att göra ett så bra jobb som möjligt. Jag har en starkt vilja att göra ett så bra jobb jag bara kan, drivkraften är faktiskt att hela tiden sträva efter att bli lite bättre hela tiden. Det finns alltid någon annan som kan göra det du gör ännu bättre. Även om det du gör är bra. Men visst, när det ringer en kund som man haft kontakt med för nio år sedan som kommer tillbaka för att man gjorde ett gott intryck då, det värmer såklart, det gör det ju för alla.
Men att gå från 60 timmars arbetsvecka till 30 timmar hur känns det?
– Det går hur bra som helst, jag är mycket lyckligt lottad med att ha flera fritidssysselsättningar. På delad förstaplats finns jakt och fiske och då det vankas jakt har denna kompis varit min bästa vän. Nu vill det sig så illa att han håller på att tappa synen, men så många fantastiska stunder vi haft i skogen genom åren. Det är svårt att förklara känslan och upplevelsen med att jaga med hund. Men för den som gör eller gjort det, förstår vad jag menar när jag säger att jaga vilt med hund ger minnen för livet. När det inte blir jakt på land så blir det en tur till Vättern och jakt på ett annat sätt, nämligen fiske. Fiskat har man ju gjort sedan barnsben och det är lika roligt nu som då, om inte roligare.
Du berättar att din hund Xico inte mår så bra hur går det då men jakten?
– Det blir inte så mycket av det nu dessvärre, men han jobbar fortfarande på som mäklarhund. Han följer med till kontoret varje dag, och vi är ute och går på lunchen och däremellan blir det ett och annat uppdrag som han följer med på, uppskattat av våra kunder. En mycket social och lugn herre som gärna hälsar på kunderna.
Vad vill du ge våra läsare som går i tankar att sälja ett hus för bästa tips?
– Det finns egentligen bara två, och det ena är underhåll, den bästa medicinen för ett hus. Det andra är att se till att påbörjade projekt avslutats. Har du lagt in ett nytt golv, glöm då inte golvlisten. Ibland blir man hemmablind, så låt en mäklare kika runt och att ni tillsammans ser över huset, det brukar bli bäst då.

Text och foto: Gunilla C Johansson


Publicerat

i

av

Etiketter: