Suggring satsar på samarbete

Backegårdens Suggring i Drageryd, som numera drivs av Lina Danlid Burke, kommer att satsa på ett utökat samarbete med Kalvenäs Kött i Berga och Stens Chark i Åseda.

Denna suggring startade 1996 och har för närvarande cirka 800 suggor, som hyrs ut till grisproducenter i närområdet. Den som hyr en sugga får kultingarna, medan suggorna kommer tillbaka till Backergårdens Suggring. 

– Den här grisproduktionen går alltså ut på att hyra ut dräktiga suggor till olika gårdar. De suggor som inte hyrs ut får grisa hemma i Drageryd, där kultingarna föds upp för att sedan gå till slakt, berättar Lina Danlid Burke. 

800 SUGGOR 

För närvarande rör det sig i runda tal om 800 suggor, men då ytterligare grisproducenter visat intresse kommer antalet suggor att bli fler under nästa år. Alla tran-sporter då suggorna hyrs ut sköter Kalmar Åkeri. 

NÄRPRODUCERAT 

När dessa grisar ska slaktas skickas de till Kalvenäs Kött, som nyligen togs över av Therese och Björn Lennartsson och i en del fall skickas köttet sedan vidare till Stens Chark i Åseda. 

– Det är alltså frågan om närproducerat i högsta grad. Samarbetet med Kalvenäs Kött och Stens Chark kommer att ut ökas, vilket jag tror blir värdefullt för alla parter, både för oss företagare, men också för kunder och för bygden. 

Beträffande Kalvenäs Kött kan man redan nu köpa köttlådor från grisarna, som är uppväxta i Drageryd. 

TRE KVINNOR SKÖTER ALLT 

Utöver Linda Danlid Burke jobbar Linn Prabe och Malin Lindh vid Backegårdens Suggring och sköter all verksamhet både i hemma Drageryd, men även i Mörlunda, där suggorna är, då de inte är uthyrda till grisproducenter. 

– Det krävs en noggrann planering för att allt ska fungera, men jag har sedan tio år varit verksam i företaget och kan rutinerna. Dessutom får jag värdefullt stöd av grannar och goda vänner då det ibland uppstår problem. I det sammanhanget vill jag betona det lokala näringslivet, som tipsar och stöttar. Inte minst får jag goda råd av Joakim Lindh vid Lindhs Djur & Natur. 

SPANNMÅLSODLING 

Under innevarande år har Lina Danlid Burke även hunnit med att driva lantbruket på gården i Drageryd. Det har då handlat om spannmålsodlingar med inriktning på havre och korn. 

För Lina Danlid Burke är det självklart mycket att stå i, men hon har alltid gillat att vara i farten och onekligen ser det lovande ut för Backegårdens Suggring. 

– Det är en spännande utmaning att driva denna rörelse och för dem, som vill följa verksamheten finns den numera på instagramkontot under ”En annan gård”, påpekar Lina Danlid Burke. 

Text och bild: 

INGVAR GUNNARSSON 


Publicerat

i

av