Svets- och vårdutbildning står högt i kurs vid Högsby utbildningscenter

Läraren Melita Eriksson och rektor Jenny Ramsner-Joelsson ses här tillsammans med Nigar Staraziz, som är klar undersköterska och den blivande sjuksköterskan Minna Lahmer.

Högsby Utbildningscenter har ett brett utbud och vid skolan är inte mindre än 181
elever inskrivna. Särskilt populära är yrkesutbildningen inom vård- och omsorgsprogrammet samt industri-programmet med inriktning mot svetsning.

– Vård- och omsorgsutbildningen omfattar tre terminer och eleverna blir klara som undersköterskor. Det går sedan smidigt att få jobb, då efterfrågan är betydande. Vi har i dagsläget 36 elever, säger Melita Eriksson, som har ansvaret för denna utbildning.
Bland dem som snabbt har fått jobb återfinns Niga Staraziz. Så sent som i januari var hon klar med utbildningen och fick omgående hel-tidsjobb inom hemtjänsten.
– Jag gillar jobbet och det känns väldigt positivt att ha ett fast jobb, säger hon.

Svetsare
För närvarande är det 18 elever som går på svetsutbildningen, där Mats Willinder och Anders Lehtin är lärare.
– Det finns inom denna sektor gott om jobb och under årens lopp har vi lotsat in väldigt många på arbetsmarknaden, så snart de har varit klara här, säger Mats Willinder.
Numera är Jenny Ramsner-Joelsson rektor vid Högsby Utbildningscenter, hon har även ansvaret för Komvux samt introduktions-programmet. I ledningen in-går vidare studie- och yrkesvägledare Ulrika Claesson och administratör Ann Johansson.

Samarbete
– Vi håller som bäst på att planera inför nästa läsår. Beträffande Komvux har vi i första hand ett nära samarbete med grannkommunerna Oskarshamn, Mönsterås och Uppvidinge. Skolan har ett brett utbud och för att komma närmare näringslivet har vi börjat med frukostmöten till vilka olika företag bjuds in, säger Jenny Ramsner-Joelsson.

Text och bild:
Ingvar Gunnarsson


Publicerat

i

av

Etiketter: