Svets+svenska =sant

Nu har skolorna sommaruppehåll och eleverna lyser med sin frånvaro. Lärarna har precis sammanställt och avslutat allt man ska göra och förberedelse för hösten ligger och väntar på att eleverna ska komma.

På Högsby utbildningscenter HUC och Industritekniska programmet har projektet svets och svenska som finansieras via tillväxtverket fått en riktig rivstart.
– För att hitta vägar in till arbetsmarknaden för personer som fått permanent uppehållstillstånd så kombineras kurser i svenska med utbildning inom svetskunskap, något som gått bättre än vi vågat hoppas på säger Jonas Högqvist, utvecklingsstrategi Högsby kommun.
– En del har redan arbetat som svetsare och behöver sina kunskaper validerade för att kunna arbeta här i Sverige. Då genomför vi
denna validering vilket då underlättar vid jobbansökan. Andra har inga kunskaper inom svets men har kanske arbetat som hantverkare och då är övergången till svetsare lättare. Att studera svenska och gå utbildning hos oss varvas med praktik på olika företag runt om i länet.

– Det är så mycket lättare att lära sig ett nytt språk om man kan kombinera detta med praktiskt lärande berättar Lasse Johansson.
– Alla som utbildar sig hos oss blir inte svetsare, en del läser vidare till konstruktör och har man då svetskunskaperna i botten så är grunden lagd för att kunna bli en duktig konstruktör. Vi har fortsatt riksintag till våra utbildningar vilket innebär att man kan studera här om man bor i en annan kommun. Dessutom erbjuder vi IW-svets, en diplomerad
utbildning som är internationell säger Lasse. I dag går det närmare 30-talet elever på Industritekniska programmet och de tre lärarna Bertil Österlind, Mats Willinder och Lasse

Johansson ser fram emot ännu ett läsår med eleverna. För den som vill veta mer om de utbildningar och valideringar som vi utför så är det bara att kontakta oss eller HUC:s studie- och yrkes-vägledare Eva-Marie Lundqvist.
Gunilla C Johansson


Publicerat

i

, , ,

av

Etiketter: