Ta chansen!

Nu är det klart! Stiftelsen Jan och Erlands Stiftelse Alstermo har beslutat finansiera ett projekt för att få fler unga att vilja satsa på företagande i Uppvidinge och Högsby kommuner.

Text och bild: Gunilla C Johansson

Detta är en unik möjlighet för framtidens ledare att få ytterligare råd och stöd i beslutet att starta nytt företag eller att steget att driva familjeföretaget vidare.
När Kicki Svensson, Högsby kommun och Åke Carlson, ordförande i Stiftelsen träffades var det idel glada miner där båda parter hoppas mycket på projektet som i mångt och mycket handlar om landsbygdsutveckling enligt duon.
– Ja så är det. Vi kan ju bara snegla på företaget där vi nu är. Det grundades 1992 och är beläget på en liten ort en bra bit från de stora städerna. Här arbetar cirka 170 medarbetare och är givetvis en stor arbetsgivare och viktig för landsbygdsutvecklingen.
Det påverkar ju allt från butiker, bostadspriser, fritidsaktiviteter och trivselfaktorn menar Åke.

Varför en ansökan till Stiftelsen Kicki Svensson?
– Jo, vi och Uppvidinge är två av många kommuner som jobbar för att få fler att våga satsa på företagande. Såväl jag som Åke har stött på flera personer som vi kallar för framtidens ledare som känner osäkerhet på vad det kan innebära att starta eget eller ta över familjeföretaget. Genom detta projekt så kommer vi att ha både gemensamma träffar liksom individuell rådgivning och stöttning. Allt för att man som nyföretagare ska känna sig redo inför nya utmaningar berättar Kicki.
– Något som man inte har och kanske behöver mest av allt så är det ett nätverk när man är företagare. Genom att dra igång detta projekt så kommer personer från båda kommunerna att bygga upp ett kontaktnät som man förhoppningsvis kommer att ha nytta av betonar Åke.

Informationsträff och studiebesök
Ni kommer att arrangera en informationsträff kombinerat med studiebesök här på Amokabel för de som vill veta mer om projektet. Vilka kan ansöka om deltagande i projektet?
– Man måste bo i någon av kommunerna och ha någon form av affärsidé eller en befintlig företagsverksamhet som är aktuell att driva vidare. Vi har inte någon åldersgräns utan känner man sig som en framtidens ledare, på väg att starta upp eller ta över, så är man välkommen att skicka in sin ansökan. För att få en klarare bild på vad projektet kan innebära så hoppas jag att så många som möjligt tar chansen att anmäla sig till informationsträffen den 3 september uppmanar Kicki Svensson.

Jonas Adolfsson från kommunikationsavdelningen på Amokabel, berätta lite om Jan och Erlands Stiftelse.
– Företaget Amokabel ägs sedan 2016 i huvudsak av en stiftelse. Främsta anledningen till att Jan och Erland ombildade företaget och tagit detta beslut är att man vill säkra framtiden för koncernens etablering här i Alstermo. Men även för att se till att en del av vinsten går till att främja lokal och regional utveckling. För att kunna söka medel ur stiftelsen behöver man vara boende eller verksam i Uppvidinge kommun och Småland. Syftet med fonden är att främja regionens näringsliv genom bidrag till utvecklingsprojekt.

Vilka är grundkriterierna för att kunna söka medel?
– Det är flera olika kriterier, en del är att främja ungdoms- och idrottsverksamhet, utbildning inom elektronik, kompetenshöjning och hållbarhet. Under 2019 så har man beslutat att prioritera ansökningar kopplat till produkt- och affärsutveckling.
Kan du ge exempel på tidigare beviljade ansökningar.
– Vi har beviljat ansökningar på cirka tre miljoner kronor per år, nu är vi inne på tredje året. Hittills har man beviljat bidrag till att kunna anlägga solceller för att hålla nere energikostnader, till hockeyutrustning, kyl och frysar, anläggning av utegym och en bevattningsanläggning till boulebana avslutar Jonas.
Till sist Kicki, vad hoppas du på med detta projekt?
– Att vi får in många nomineringar och ansökningar där man vill skaffa sig vassare verktyg för att lyckas som företagare. Vem vet, kanske nästa Kamprad finns där ute någonstans, som tack vare detta projekt ser möjligheter i sitt företagande.

Projektet Framtidens Ledare startar upp under hösten och beräknas pågå under ett år.


Publicerat

i

av

Etiketter: