Tänk efter före

De två polisinspektörerna Lasse Sigheim och Kjell Hultman var på plats i Högsby med den mobila enheten enligt fastlagt schema. Innehåll passade då på att ställa lite frågor inför stundande semestertider.
– Det finns en hel del man kan göra för att förebygga inbrott, men även för att underlätta arbetet för att klara upp ärenden menar inspektörerna.

– Det är alltid bra att försöka förhindra eller i varje fall försvåra för inbrottstjuvar så mycket man kan. Det kan handla om att grannen tömmer brevlådan, timer på belysning, tvätt hänger ute och saker som gör att ditt hus ser bebott ut då du är iväg på semester. Det handlar även om att tänka på vad du skriver på sociala medier. Det är en bättre idé att skriva om en resa när man kommit hem, än att skriva att man just nu befinner sig långt hemifrån säger Lasse Sigheim.

Kjell tillägger
– Det är även viktigt att du har tagit foto på lösöret i ditt hem om du drabbas av inbrott. Dels för att användas när du pratar med försäkringsbolaget, och dels för att underlätta för oss att identifiera stöldgods och hitta den rättmätige ägaren.

3 år
Polisens projekt med mobila poliskontor har varit igång under tre års tid och Kjell har varit med sedan starten och tycker att lösningen fungerar bra.
– Det finns en kontinuitet i vår fysiska närvaro via den mobila lösningens fastlagda schema. Många kommuninvånare känner igen oss och vice versa och vet att
vi är på plats varannan tisdag. Platsen vi står på är central och lätt att hitta till. Vi får besök till enheten där vi hanterar allt från anmälningar till att man vill att polisen gör extra fartkontroller.
Den mobila enheten har ett brett användningsområde och används vid nykterhetskontroller, kommenderingar och som kontor för att ta emot iakttagelser.
De båda inspektörerna har mångårig erfarenhet av polisyrket och har varit med om både solskenshistorier och tragiska händelser.
– Ja vi har många riktigt bra dagar på jobbet. Men de dagar då det inträffat en dödsolycka i trafiken, eller vid mordfall och där döda barn finns med i bilden, så är det en mycket tung dag på jobbet. Barn ska inte vara döda. Samtidigt mitt i allt så är det ändå en styrka att finnas till och vara en resurs när livet är som svårast för de anhöriga. Myntet har alltid två sidor.

hjärtstartare
Inspektörerna vill till sist påminna om att det finns en hjärtstartare i det mobila poliskontoret. Hjärtstartare har räddat många liv runt om i Sverige.
– När olyckan är framme så är första hjälpinsatserna avgörande för hur personen klarar ett hjärtstillestånd så vi vill än en gång påminna om att denna utrustning alltid finns med oss.
//Gunilla C Johansson


Publicerat

i

,

av

Etiketter: