Tema – Må bra

Innehåll startar en miniserie med temat att må bra. Det finns många definitioner på just att må bra.  Det finns även många värderingar i orden må bra. Vad som är att må bra för dig, kanske inte är det för din granne, och det omvända.

Söker vi på orden må bra på internet, så får vi upp 2.5 miljoner träffar.
Det finns vällingförpackningar som har varunamnet må bra, hälso-sidor, träningstips, olika dieter, tidningar, hälsocenter, gym, korpen, massage, musik, spa, mental träning, yoga, jakt, fiske, barockmusik, tapetsering, ja listan kan göras hur lång som helst. Svaret på varför den listan känns oändlig lång kan bero på att svaret är högst personligt och individuellt.
Att må bra i vår serie handlar om företag som erbjuder tjänster för att ta hand om hälsan och välbefinnandet.

Först ut är företagaren Katarina Asp, född och uppvuxen i Högsby, som driver företaget
Ta en P.a.u.s.e, Högsby.
Vid sidan av sitt arbete som enhetschef för måltidsverksamheten i Högsby driver Katarina sitt företag sedan 2008. Hon är utbildad massör och friskvårdspedagog. Hon har även utbildat sig inom kinesisk kopping, triggerpunkter samt testledare i hälsoprofilbedömning. Senaste utbildningen är certifierad fransstylist och det är om det sistnämnda detta reportage handlar om, nämligen fransförlängning.
Katarina har sedan två år tillbaka erbjudit kunder olika former av fransförlängning. En affärsidé som hon initialt inte hade tänkt sig men som slagit väl ut.
– Jag utbildade mig som massör och friskvårdspedagog och startade mitt företag med just massage och rådgivning. Det rullade på bra i början och kundtillströmningen ökade efterhand man fick kännedom om min verksamhet. Dessvärre fick jag problem med min högerarm, och så pass mycket smärta att jag inte klarade av att behandla mina kunder. Det var mycket tråkigt, eftersom jag hade kommit i gång så pass bra och jag verkligen kände att jag ville göra något mer vid sidan av mitt arbete på kommunen.

Kurs
I samband med en kurs som Katarina var på i Göteborg träffade hon en kvinnlig kursdeltagare som hon upplevde hade en fin make-up.
–  Jag sa till henne att hon hade målat sina ögon mycket vackert, varpå hon sa att hon minsann inte hade någon make up, utan berättade i stället om  fransförlängningen hon hade gjort. Jag fick blodad tand och skaffade mig mer information. Kände att detta skulle kunna vara något som jag kunde ägna mig åt i mitt företag, nu när armen inte klarade av långa massagepass.
Sagt och gjort Katarina gick sin utbildning och har sedan två år ägnat sig åt sin nya bana.
– För mig handlar fransförlängning om att faktiskt må bra och kan ses som ett komplement till andra må bra-aktiviteter. Klart att man ska tänka på vad man stoppar i sig och att se till att vardagsmotionen hålls igång.
Kunder som kommer till mig och som väljer fransförlängning är i alla åldrar. De lite yngre kvinnorna väljer främst förlängning för att slippa lägga eller ta bort makeup. De mer mogna kvinnorna för att man vill se lite piggare ut. Fransarna som är något längre än de naturliga fransarna gör att ögat öppnar upp sig lite mer och man automatiskt får ett klarare och piggare öga.
Kunden för dagen, Diana Bergeskans, håller med fullt ut och tillägger .
– I mitt arbete som personlig assistent så sover jag ofta på arbetet, och att då vakna och ha mascaran under ögonen och lite varstans, det är ju inte så roligt, för någon. Det slipper jag tänka på med fransförlängning. Sedan håller jag verkligen med om att man ser piggare ut. Jag känner mig fräschare och klarvaken när jag kliver upp på morgonen. Att gå och få känna sig ompysslad är minst lika viktigt som att få känna sig fin efteråt säger Diana.
Katarina tillägger att en del kunder gör förlängning i samband med att man ska gifta sig, vara fin över sommaren eller något annat högtidligt sammanhang som innebär att man vill göra det där lilla extra.
Så här fungerar det
Katarina tvättar rent runt ögonen, lägger pads över fransarna under ögat för att limmet som används för att fästa fransarna ska hållas på plats. Limmet vi använder är ett så kallat kirurgiskt lim som används inom den svenska sjukvården.
– Innan jag börjar att sätta fransar så går jag och kunden noga igenom materialval, färger och inte minst längder. Man kan välja fransar i silke, mink eller syntetmaterial. Vanligast är syntet. När vi är överens så börjar mitt hantverk. Jag ser det som ett hantverk då det tar ca 2 timmar att sätta fransarna på plats.
Lite beroende på hur många egna fransar kunden själv har så fäster Katarina mellan 60 till 80 fransar per öga.
– Jag arbetar med så kallade singels, det vill säga jag fäster en frans på kundens egen frans vilket gör att det ser mycket naturlig ut.
Vi frågar om det finns det något man bör tänka på när man har bestämt sig
– Gnugga dig inte i ögonen, speciellt inte när du satt fransar. Använd inga hudvårdsprodukter som innehåller olja.
Fransarna sitter lika länge som din egen naturliga frans, vilket gör att du behöver fylla på med nya fransar varefter du tappar dina egna fransar.

Måbratips från Katarina och Diana
• Ta hand om dig och gör saker du själv mår bra av.
• Köp dig en näskanna och skölj näsan varje dag, och håll baciller på avstånd.
• Ut och vardagspromenera med eller utan hund.
• Det finns inga rätt eller fel när det gäller att må bra.

Katarina verkar trivas bra med sin bisyssla och talar sig varm om sin verksamhet men säger samtidigt.
– Det ringde en kvinna till mig som hade en sjukdom där hon tappat hår, ögonbryn och fransar och ville ha hjälp av mig med sina ögonfransar. Hon hade precis tatuerat in ögonbryn och nu ville hon ha tillbaka sina fransar. Det var med stor sorg och frustration jag var tvungen att säga att jag inte kunde hjälpa henne, då fransarna måste fästas i något. Så hur gärna än jag ville hjälpa henne så kunde jag inte. Hon var dock glad för sina redan tatuerade ögonbryn och tackade för min uppriktighet.  Så det blev i alla fall ett bra samtal.

Innehåll tackar Katarina och speciellt Diana som ställde upp som modell under intervjun.

//Gunilla C Johansson


Publicerat

i

,

av

Etiketter: