Toppensommar för lokala näringsidkare

Mario och Yvette Wenzel med några av getterna på Höjdens Mejeri Farshult.

De näringsidkare vi på Innehåll varit i kontakt med säger alla samstämmigt att sommaren i år har inneburit ett lyft för verksamheten och att många kunder valt att hemestra eller svemestra i år.

Text och bild: Gunilla C Johansson

 

Yvette Wenzel, Höjdens Mejeri Farshult

– Vi har haft många turister från Tyskland och Danmark som valt att handla i vår butik, men även många svenskar har hittat hit. Vi såg fram emot denna sommar men med viss fundering på om det skulle komma turister, en oro som alltså var helt obefogad. Vår produktion har ställts om till att omfatta leveranser till såväl dagligvaruhandel, restauranger och kunder till vår egen butik. En kombination som kompletterar varandra väl. Till nästa sommarsäsong planerar vi för att öppna upp vårt fik där vi kommer att servera rätter med våra ostar.
Vi har nu valt att koncentrera oss på att bygga ut mejeriet för att producera större volymer ost och har därför investerat i en nytt stort kärl på hela 600 liter för ystning.
Vi ser en ökad efterfrågan på getost och lyckats öka mängden getmjölk då vi utökat vår besättning samt att vi kunnat köpa mer komjölk.
Ser man på vilka ostar som är mest populära så kommer eldosten på första plats och god tvåa är vår prisbelönta grönmögelost. En ost som fick bronsmedalj under SM i Mathantverk 2020.
Alla vi jobbar på och hoppas att våra kunder fortsätter att handla ost hos oss eller i någon av livsmedelsbutikerna i trakten.

 

Peter Karlsson, WK Byggtorg

– Byggboomen fortsätter och vi har haft högtryck under hela sommaren vilket vi givetvis är glada över. Vi har haft stor efterfrågan på allt från altandörrar till myggfönster. Vi ser att allt fler långväga kunder hittar hit. Man kommer med bil och släp från såväl Bromölla i söder till Stockholm i norr, mycket för att vi har det man efterfrågar som lagervara. Detta kombinerat med att man här lokalt hittar till oss gör att vi ökat rejält totalt sett. En annan sak som vi ser är att teamet som byter fönster nu är uppe i volymer som motsvarar fönsterbyte i ett helt hus i veckan. Allt fler väljer att köpa kompletta uterum med montering istället för att montera själva.
Så som svar på din fråga tempot är högt just nu och håller detta i sig så kommer vi att behöva rekrytera fler medarbetare för att möta efterfrågan.

 

Johan Erlandsson, ICA Matmästar’n Högsby

– Vi var lite oroliga för hur sommaren skulle kunna bli, givetvis beroende på hur pandemi och restriktioner påverkar våra möjligheter att röra på oss. Vi kan nu med lite facit i hand se att många valt att hemestra på hemmaplan men även de lite långväga gästerna som valt svemester, alltså semestra i Sverige.

Vilka varor har haft en strykande åtgång?
– Det är dryck i alla dess olika smaker, från vatten till energidryck. Sedan är det hög omsättning på detaljer som lämpar sig för grillen. Det har ju varit bra förutsättningar för detta i sommar. Vi ser även ett rejält uppsving på fikabröd och frallor som vi bakar här i butiken. Många träffar personer utomhus som man inte sett på ett tag och då brukar fika vara en stående aktivitet.

Hur har din och familjens semester sett ut?
– Ungefär som alla andras, vi har varit mest här hemma i byn men det blev en liten sväng till High Chaparall, men inte längre bort än så, borta bra men hemma bäst summerar Johan.

 

Nadja Melzén tf butikschef Coop Högsby

Hur har sommaren sett ut för er?
– Vi har haft en mycket bra sommar, vi märker att turister återvänt till Sverige. Högsbyborna har hittat till oss i sommar, detta då man hållit sig på hemmaplan i lite större utsträckning med anledning av pandemins framfart.

Vad har varit storsäljare denna sommar?
– Storsäljarna hos oss är lokalproducerade produkter och i synnerhet kött från Måketorps, som håller mycket hög kvalitet på sina köttdetaljer. Det lokala står rent allmänt högt i kurs och vi märker att är det någon vara som inte finns i butiken under någon vecka så får vi direkt samtal från våra kunder. Andra varor som har stor efterfrågan är varor från Axelssons i Aby, Emåmejeriet och Stens i Åseda. Vi hoppas självklart  på ytterligare närproducerade produkter från trakten framöver.

Vad hoppas ni på under hösten?
– Att våra kunder fortsättningsvis väljer att handla lokalt, och får vi en fin höst finns det säkerligen bra tillfälle för trevliga grillkvällar.


Publicerat

i

av

Etiketter: