Trotjänare tackar för sig

Birgitta tillsammans med hundarna Micka 6 år och Stoffe 8 år, båda kommer från Irland via föreningen Hundar utan hem.

För många av Innehålls läsare är Birgitta Ek på Högsby Sparbank ”BankBirgitta”. Hon som jobbat från allt i allo till privatrådgivare inom bankvärlden. Sammanlagt har det blivit hela 40 år, men i mitten av februari lämnar hon ifrån sig nycklarna till banken för att på heltid ägna sig åt familj, vänner, hundar och husbilen.

Text och bild: Gunilla C Johansson

– Det är med blandade känslor jag slutar på banken, med både glädje och vemod.
Glädje att ges möjlighet att njuta av livet och ledig tid men samtidigt vemodigt då jag kommer att sakna kontakten och möten med kunder och kollegor.

Vi träffade Birgitta utomhus för drygt en vecka sedan då Kung Bore verkligen var på besök.Vi fotade henne tillsammans med hundarna Micka och Stoffe.
– Här bakom mig ser du en husbil. Att få mer tid att vara ute och åka husbil och besöka olika platser till våren är något som jag verkligen ser fram emot. Nu när jag slutar på banken i mitten av februari ersätts morgonrutinerna med morgonpromenad tillsammans med hundarna och långfrukost framför TV:n. Dessutom så håller vi på att renovera ett rum i huset så det finns allt saker och ting att fylla dagarna med.

Berätta lite om ditt jobb, hur kan en dag på jobbet ha sett ut under dina 40 år.
– Ingen dag är den andra lik, man möter kunder där vi ser över lånebehov för köp av bostad, renovering, bilköp, eget buffertsparande, sparande till pension eller sparande till barn och barnbarn. Möten med kunden kan även handla om försäkring av boende, fordon eller trygghetsförsäkringar, digitala tjänster som behövs i vardagen.

Under dessa 40 år, visst finns det ett och annat kundmöte som etsat sig fast hos BankBirgitta?
– Ja det gör det, och en del av dessa är alla som såväl vill boka möte eller låna pengar som berättar det när man är i mataffären och handlar. Något som hände då och då under min tid på Förenings-banken var att kunder kom hem och knackade på och sa att bankomaten inte fungerade. Då var det bara att åka dit och få den i drift igen Det var på den tiden alla var beroende av kontanter.

Man kan ana viss Stockholmsdialekt när man pratar med dig?
– Det stämmer bra det. Jag började min bankbana på Jämtlands Folkbank i Stockholm 1978, där jag fick en tjänst som innebar att jag hoppade in där det behövdes, från att svara i telefon, arbeta i kassan till utlandsavdelningen.
På våren 1980 flyttade jag till Högsby, ringde då runt till samtliga banker i Högsby och sökte jobb, det fanns många banker här då, Handelsbanken, Götabanken, Sparbanken och Förenings-banken.
Jag fick napp på Föreningsbanken och började där i augusti 1980.
Då var vi bara tre anställda, kamrer Greger Hultén, Karin Johansson och jag.
Mycket har förändrats sedan dess, då hade vi inte ens datorer. Karin och jag satt i kassan där ärenden i stort sett endast handlade om uttag, insättningar och betalning av räkningar. Vid dagens slut registrerades alla transaktioner på ett underlag som skickades till en datacentral. Kamreren tog hand om låneförfrågningarna som kom in. Under mitten av 80-talet fick jag en tjänst som privatrådgivare och började jobba med lån och placeringar.
I samband med omstruktureringar inom bankvärlden under slutet av 1990-talet köpte Högsby Sparbank 1998 Föreningssparbankens kontor i Högsby, vi var då fem anställda på FöreningsSparbanken vilka följde med till Högsby Sparbank.

Då har du varit med om en hel del?
– Det har jag verkligen, och under de senaste årens utökande av digitala tjänster ökar flexibiliteten för kunden då man själv kan välja  att uträtta det man vill, digitalt eller om man vill ringa, maila eller besöka oss. Att ha en personlig kontakt med oss ser inte jag har avmattats på något sätt.
När det gäller alla typer av rådgivning har vi nu även möjlighet till digitaliserade möten via Teams.

Men som sagt nu stänger du dörren till banken och andra dörrar öppnas?
– I vår kommer ni att se mig en hel del i trädgården och om ett par månader blir det husbilsturer, ska bli härligt att bara kunna åka iväg när andan faller på och solen skiner.

Har du några tips på besöksmål i vår närhet?
– Här i kommunen finns det många platser, vill man åka i väg en liten bit så rekommenderar jag Kaffetorpet på Oknö. Eller varför inte åka till Campingplatsen i Älghult, en riktig pärla. När vi åker till Öland blir det gärna Östra sidan, Kårehamn och Bläsinge hamn.

Om man åker i väg på lite längre tur vart bär det av då?
– Gotland, Göta kanal, Åråshult Camping Gullspång och Bisonfarmen Gate söder om Hjo är andra fina platser som vi gärna tar oss till.
Denna sommar planerar vi att åka Vildmarksvägen i Jämtland och Lappland, om det är så att reserestriktionerna tillåter detta.

Vi tackar för ett trevligt möte och önskar Birgitta lycka till med sitt ”nya liv”.

– Jag vill verkligen passa på att tacka alla för mycket trevliga kundmöten genom åren, både fysiska, via telefon som digitala. Lämnar med varm hand över till Clara Ingvarsson som tar över många av mina kunder.


Publicerat

i

av

Etiketter: