UF-företagande rudagrabbar

Jesper Ekberg och Hekima Rusingiza från Ruda samt Simon Johansson från Oskarshamn. Alla tre går ekonomiprogrammet där Jesper valt inriktningen juridik och Hekima företagsekonomi, de går nu sista året.

Vi frågade hur det är att bo och pendla till Oskarshamn?
Jesper svarade;  
– Jo men det går väl bra, särskilt nu när jag har fått mitt körkort. Innan var det väl så där. Man var så beroende av andra.
Jesper berättar att han är uppvuxen i Ruda tillsammans med föräldrar och lillasyster och att han bott här i hela sitt liv.
– Ja man känner verkligen alla. När man var liten så hängde nog nästan alla med alla. Nu när man är lite äldre så har man väl skaffat sig några mer riktiga och nära vänner och då blir det automatiskt några färre som man träffar.
Hekima flikar in;
– Jag kom till Sverige när jag var sex år gammal eftersom jag, mina föräldrar och syskon var tvingade att flytta från Kongo. Jag har bott på lite olika platser i kommunen, men sedan 2008 har jag bott i Ruda. Det har gått bra att skaffa nya vänner, även att alla kände alla innan jag kom.

Något som båda nästan samtidigt kommer in på så är det intresset för sport och inte minst fotboll
– Det finns ju inte så mycket att göra på en så liten ort som Ruda förutom just idrottsutövandet. Så jag har provat på de mesta inom idrott, men fastnade till sist för fotboll säger Jesper. Jag har även pendlat och spelat med AIK i Oskarshamn under ett år, men för mig blev det för mycket resor för att hinna med studier och annat. Nu är jag tillbaka och spelar fotboll för Ruda och att då träna två gånger i veckan är perfekt.

Hekima har gjort ett annat val
–  Ja jag känner väl också att det kan vara tufft med alla resor och sådant, men det går bra än så länge. Ska man få vara med och träna och ha chans att bli uttagen till match, då måste man vara en i laget. Så är spelreglerna och det är lika för alla.
Båda säger samstämmigt att de tycker om att träna och att tävlingsinstinkten alltid finns där och att det är roligt med lagsport. Gemenskapen man får i lagsport har man med sig hela livet.
– Det är en häftig upplevelse när teamkänslan infinner sig i laget där alla känner alla, särskilt inför en match.
Nu är det ju så att jag i alla fall, inte bara håller på med idrott, jag gillar även sportfiske, säger Jesper. Det är till skillnad från vanligt fiske inte slutpoäng när man fått fisken att man ska tillaga den. Inom sportfiske handlar det om Catch and Release, C&R, det vill säga fånga och släppa tillbaka och där målet är att fånga en så stor fisk som möjligt.

På frågan om var i kommunen det finns bäst fiskevatten passar Jesper och säger;
– Det finns så många bra fiskevatten i kommunen så det är bara att prova sig fram var man tycker att det är bäst. Men för den som vill skaffa sig en riktigt rolig fritidssysselsättning, så rekommenderar jag starkt sportfiske.
Vi på innehåll önskar varmt lycka till med studier och framtidsplaner. Givetvis hoppas vi på att största inmätta gäddan i de svenska fiske-
vatten är fångad i något av våra vattendrag.

Gunilla C Johansson


Publicerat

i

av

Etiketter: