Ullis, ännu en hjälpande hand

Ullis och Carola vid det stora barnkalaset i Folkets Park Oskarshamn.

Ullis Hilmersson i Högsby är en av eldsjälarna bakom Carolas Hjälpande Hand, en verksamhet som vi skrivit om tidigare i Innehåll, vars syfte är att helt ideellt stötta personer på olika sätt.

Text: Gunilla C Johansson. Bild: Privat

– Det är min kompis Carola som startade upp denna hjälp som nu har övergått till en ideell förening,
ett naturligt och viktigt steg för att ytterligare etablera oss som en frivillig aktör.

Ullis berättar att hon på olika sätt upplevt och sett när livet inte alltid blir som man hoppats på vilket har stärkt henne i att arbeta ideellt för att om möjligt hjälpa andra.
– Ser jag tillbaka på den tid jag varit aktiv inom Carolas Hjälpande Hand blir det än mer tydligt att vem som helst ekonomiskt kan hamna mellan olika system och att kriser i livet vilka gör att man kanske över en natt behöver hjälp. Att vi då, genom det stora antalet medlemmar i vår grupp på Facebook, skickar ut ett meddelande om hjälp och därefter kan stötta den som söker, det är helt enormt stort ska du veta.

Ideell verksamhet
Det går inte ta miste på Ullis engagemang för andra och hennes tydliga uppfattning om vikten av ideell hjälpverksamhet.
– Ser man till vilka vi hjälper så är det kraftigt övervägande barn runt om i vår geografiska närhet. Barn som inte får några födelsedagspresenter, julklappar, riktig frukost, middag eller får känna sig sedda och firade. Nu när vi närmar oss juletid så blir det ännu tydligare att många barnfamiljer har det skralt i kassan och det kan bero på många faktorer.
Det kan till exempel röra sig om att en förälder före en sjukskrivning redan lever på marginalen, att utbetalning från arbetslöshetskassan eller annat system dröjer av olika anledningar eller annan oförutsedd stor utgift.

Hur går ni till väga för att avgöra vem som får hjälp och hur får ni fram ekonomiska resurser?
– För att säkerställa behovet så begär vi alltid ut kontoutdrag för de senaste 30 dagarna. Där ser vi hur det ser ut ekonomiskt. Detta tillsammans med en beskrivning av vad man behöver hjälp med är det underlag som vi fattar beslut efter.
Därefter lägger vi ut i vår grupp på Facebook vad vi söker, det kan vara allt från pengar som ska gå till mat, behov av vinterkläder, en större säng, köksbord, mikrovågsugn, ja listan kan göras lång på vad det är man söker. Efter att vi lagt ut detta i gruppen så är det fritt fram för medlemmar att swisha pengar, skänka saker eller på annat sätt hjälpa till.
Efter avslutat sök ser vi till att hjälpen kommer fram.
Är det så att vi får in mer pengar än som behövs så sparas detta till det vi kallar för akutsök. Det kan vara så att vi inte hinner vänta in återkoppling utan måste agera direkt, då har vi lite ekonomiska medel för att kunna stötta genom att köpa in det som behövs.

Jobbar även i det tysta
– Vi jobbar även i det tysta många gånger. Det kan vara hjälp till personer med skyddat boende dit familjen tagit sig på grund av våld i nära relationer. I dessa fall lägger vi ut sparsamt med information och hjälpen till personerna går oftast via olika nätverk, bland annat personer från kyrkan.

Er senaste aktivitet, Barnkalas i Folkets Park Oskarshamn, fick enorm spridning i sociala medier liksom riksmedia, hur kändes det att få all denna publicitet?
– Det är såklart positivt att det vi gör uppmärksammas, men samtidigt så hade man ju önskat att vår hjälp inte ska behövas. Men nu ser det ut som det gör och vi vet att det vi gör betyder mycket för de som får hjälp. Vi som jobbar med detta lägger många timmar i veckan, men det är värt varenda minut. Att få se alla glada barn denna dag var stort. Likaså kändes det stort när vi samlade in pengar för att stötta alla som kämpade med branden i Finsjö i somras. Det var åtskilliga energibars, vattenflaskor, pizzor och annat vi körde ut till brandmän och frivilliga som gjorde en heroisk insats.

Vad hoppas du på just nu?
– Det är egentligen ganska mycket men en sak är nog att man behöver se över hur våra system och skyddsnät ser ut på pappret och jämför med verkligheten. Det är givetvis så att ingen vill att människor ska komma i kläm eller hamna mellan två stolar, men faktum kvarstår att så är fallet. En direkt önskan är att ha Carolas hjälpande hand i åtanke nu när vi närmar oss jul. Tänk om vi gemensamt kan se till att fler barn kan fira jul med lite extra god mat, en julklapp och att få känna sig sedda.


Publicerat

i

av

Etiketter: