Uppskattat utomhusgym i Berga

På bild från vänster: Viktor Lind, Bengt-Åke Lundin, Mikael Lager, Olle Sehammar, Jonas Lind, Emil Lind, Lasse Sinnerström, Zackarias Karlsson, Magnus Karlsson och Stellan Häggbrink

Det var inte svårt att få ihop ett tiotal personer som vill slå ett extra slag för utomhusgymet i Berga som ligger precis intill Berga IP.

Vi träffades i förra veckan då vi fått ett samtal från Berga SOK att man gärna vill se att fler hittar dit.

– Många vet om att vi har ett elljusspår som är perfekt för gå, lunka, löp när det är barmark och skidåkning när snödjupet tillåter men att vi har ett utomhusgym är det färre som känner till menar Jonas Lindh Berga aktiv i Berga SOK.
Ett tiotal personer i varierande åldrar möter upp oss på tidningen och alla upp-skattar möjligheten att kombinera det 2,5 km långa spåret med att träna på utegymet.

Invigdes 2014
Anläggningen invigdes 2014 av två föreningar, Berga SOK och Berga GoIF, som då gick samman i ett gemensamt projekt.
– Vi två föreningar stod för merparten av arbete och finansiering men fick stöttning från såväl Högsby Sparbank som Skrotfrag. Jag tycker att det är viktigt att röra på sig och att hålla igång. Att då underlätta för den som vill träna genom exempelvis denna anläggning, var inget svårt beslut att fatta. Dessutom så är det viktigt för ett litet samhälle som Berga att det finns många olika saker som tillsammans bidrar till att man trivs där man bor betonar Jonas.

En dag i veckan
– Vi är här och tränar minst en dag i veckan menar nästan alla som är på plats. Medan vi står och pratar så är det flera personer som gett sig ut i löparspåret som passerar oss.
– När det gäller elljus-spåret så genomförde vi, bland de som gick, en mindre enkät för att mäta hur många det var som besöker slingan och hur ofta berättar Stellan. Det vi fick fram där var att det var övervägande damer som nyttjade slingan, företrädelsevis genom gång.
– Detta visar att vi har stor variation på ålder och att vi har såväl damer och herrar som är här och tränar med olika syften.

Vasaloppsträning
– I vintras när vi hade fina spår var det många som tränade inför Vasaloppet, en tävling vars upplägg anpassades efter restriktioner med anledning av pandemin. Tittar man på statistik så har vi fått fram att man sökte hela 1 600 gånger på Bergaspåret denna vintersäsong. Vi hade många som åkte från bland annat Kalmar som önskade ladda upp inför Vasaloppet berättar Stellan vidare.

– Allt fler är ute och går vilket är bra och nu hoppas vi att fler provar på att träna här. Det finns enkla övningar som alla kan göra, andra är lite mer utmanande berättar Bengt-Åke Lundin.

Vad är det bästa med träning?
– Att man ser träning som ett sätt att ta hand om sin hälsa. Att träna är ju för att få energi och orka betonar Stellan.
Du som åker och fikar på det fina caféet här i Berga, passa också på att ta en tur till spåret och gymmet!

Berga SOK fyller 75 år under året! Klubben har ännu inte har beslutat om när och i vilken form man tänker sig uppmärksamma detta.
Det beror på hur det utvecklar sig när det gäller restriktioner runt pandemin.

Text och bild: Gunilla C Johansson


Publicerat

i

av

Etiketter: