Uppsving för bordtennis i Högsby

Högsby kommuns båda bordtennisklubbar har fler aktiva spelare än på många år.
– Vi har fått till en nystart och det är jätteroligt, säger Långemåla BTK:s ledare Stig-Olof Holm.

För 32:a året i rad avgjordes i början av januari Kretsmästerskapet i bordtennis. Tävlingen hölls i Sörbyhallen i Långemåla och arrangerades av Högsby BTK.
– Den här tävlingen är av tradition säsongens höjdpunkt för många bordtennisspelare från den norra länshalvan, säger Patrik Jonsson, Högsby BTK:s ordförande.
– Det är jättekul att intresset håller i sig. I år hade vi 122 deltagare, som tillsammans spelade cirka 600 matcher på två dagar.
– Många ledare i klubben ställer upp på ett bra sätt för att allt ska fungera.
Vad gällde framgångar skördade Högsby BTK sådana i bland annat herrdubbelklassen. Den vanns av Emil Jonsson och Oskar André. Långemåla BTK:s Emil Georgsson och Jonathan Lorentzson segrade i P13- respektive P9-klassen.

Tre kvällar i veckan under hela vinterhalvåret servas och smashas det för fullt under Högsby BTK:s träningstillfällen i Bergas gymnastiksal.
– Vi har fullt vid borden i stort sett hela tiden. Ibland till och med mer än fullt, berättar Patrik Jonsson.
Högsby BTK har under den här säsongen ett lag i division 3, ett i division 4 och tre i division 5.
– Totalt har vi 25 spelare som ingår i något av serielagen. Intresset för pingis har varit stort här under en längre tid. Det är kul, säger Patrik Jonsson.
Efter att Långemåla BTK:s damlag spelade tre år i Elitserien fram tills säsongen 2009-2010, har klubben haft några år med färre tävlingsspelare. Men förra säsongen började Långemåla BTK delta i seriespelet igen, på herrsidan, och den här säsongen har föreningen tre seniorlag och ett ungdomslag. Långemåla BTK har 25-30 aktiva spelare.

– Under träningskvällarna är det fullsatt i vår pingishall. Ibland är det så att borden inte räcker till, men då får vi spela lite mer dubbel, berättar eldsjälen Stig-Olof Holm.
– Ett träningstillfälle är förlagt till Timmernabben, i och med att flera av spelarna bor där.
Nystarten är bland annat ett resultat av Långemåla BTK:s mångåriga satsning på att genom skolbesök väcka intresse för sporten, både i Högsby och Mönsterås kommun. Dessutom har flera spelare som tidigare varit aktiva börjat spela igen.

– Det är det som är det fina med pingis, att det är en sport för alla åldrar, säger Stig-Olof Holm.
Långemåla BTK har även en lång tradition av att locka till sig duktiga och kunniga bordtennisspelare och tränare från andra länder. Under några månader den här vintern gästar de båda spelarna Volha Zackharava och Nadzeya Nakhayenka från Belarus klubben.
– Båda studerar på universitet i Belarus och är här på sportvisum. De är duktiga spelare, bland annat har Nadzeya spelat i landslaget och tränat med världsstjärnan Vladimir Samsonov. Hon har spelat med oss tidigare, berättar Stig-Olof Holm.
– För dem är det en bra studiemiljö här och tjejerna får möjlighet att %C


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: