Ut och gå på rätt sätt

Bilden illustrerar gåband och scanner – hjälpmedel för att hitta rätt sko till just dig.

Hallå där Adam Vaktel på Intersport i Oskarshamn, det är många som är ute och går eller joggar runt om i Högsby kommun, hur ser du på det?

– Det är såklart mycket positivt. Det är det som är riktlinjerna i tider som dessa. Vi ser även att alla former av utomhusaktiviteter ökar och det är ju bra i sig. Att vara just utomhus och röra sig ökar syresättningen i kroppen vilket gör att vi orkar mer och mår bättre. Vem blir inte glad efter en promenad som förgylls av vårblommor och fågelsång.

Hur viktigt är det att vara ute och röra på sig utifrån sina förutsättningar?
– Det är så viktigt och grundläggande för allmänhälsan. Blir man sittandes inomhus så kommer det förr eller senare att påverka dig fysiskt och psykiskt negativt. Försök att komma ut, om så för bara en liten stund, varje minut fysisk aktivitet eller miljöombyte gör skillnad. Om du kan och har möjlighet, skaffa dig gåstavar och/eller viktväst, gå där det är lite stenigt eller annat för att förstärka din promenad. Kan du inte gå där det är ojämnt, gå där du känner dig trygg, viktigast är att turen blir av.

Vad ska man tänka på för att orka och klara av att röra på sig oavsett om det är för en kort promenad eller att springa en mil?
– Det är, vill jag säga, det du har på fötterna. Att välja rätt sko är A och O, speciellt om det är något du vill göra under en längre period. Det är inte optimalt att ge sig ut och löpträna i en promenadsko.

Vad är det som skiljer sig mest mellan sko och funktion?
– Det är flera saker, en del är stöd och en annan är dämpning och dels hur din fot ser ut.
Det vi jobbar mycket med hos oss är att träffa våra kunder, göra en analys av hur du rör dig och hur du belastar din fot. För att kunna se detta tar vi hjälp av ett gå och löpband och en scanner.
Var och en av oss har olika förutsättningar och det är detta vi tar fasta på. Genom att analysera bland annat belastningen av foten så ger vi förslag på en sko som möter upp detta för att du ska få en fotriktig sko.
Har du inte rätt stöd kan du få ont i ett knä, höft eller rygg för att du helt enkelt felbelastar.
Även om du har en favoritsko som har hängt med i flera år så är det inte säkert att det är din bästa vän under en promenad utan att du behöver skaffa ny sko. Kroppen ändrar sig och så även förutsättningarna för att en sko ska vara optimal och dessutom förändras skons egenskaper efter en längre tids användning.Det är inte alltid bara att åka och köpa en sko, alla fötter är ju inte skapta lika. Det är där vi tar hjälp av bland annat scanningen, en tjänst som vi inte tar betalt för.
Många väljer löparsko att gå ut och gå i för att de väger lite. Löpskor är optimala på många sätt och har ett brett användningsområde, men för dig som vet att du vill vara ute och gå dagliga promenader så tycker jag att en promenadsko är att föredra, men som sagt det är bara att kika in till oss.
Vi precis som alla andra butiker följer de regler och föreskrifter för allas säkerhet. Vi har samma öppettider som tidigare och det är oftast färre besökare direkt när vi öppnar.
Är man i riskgruppen eller orolig för Covid-19 går det bra att ringa och boka tid före eller efter ordinarie öppettider.

Adam finns det fotriktiga skor till alla?
– Ja det gör det!
Adam är uppvuxen på Gotland bor nu i Oskarshamn, mest känd som innebandyspelare i Craftstaden IBK och medarbetare på Intersport i Oskarshamn sedan 2012.

Vad är det bästa med Småland?
– Nära till allt och det rika och aktiva föreningslivet som finns här. Förutom att jag spelat och sett mycket innebandy så har det blivit att åka och se en och annan fotbollsmatch, bland annat i Högsby där det också blivit en och annan och fika. Fotbollsplanen i Högsby ligger väldigt fint vid Emån, kanske den finaste planen i Småland.

Text: Gunilla C Johansson
Bild: InterSport Oskarshamn


Publicerat

i

av