Sveriges eldsjälar är många och av olika slag. Från och med detta nummer kommer vi att porträttera deras insatser för föreningslivet runt om i kommunen. Först ut, Björn Garpenstedt, Högsby IK.
Vi möter Björn i hans högborg, kansliet ute vid fotbollsplanerna i Frövi. Hedersordföranden i klubben är inte unik men det finns inte speciellt många av dem kvar där ute i föreningslivet. De som brinner för en förening som sysslar med något man själv egentligen, i alla fall till en början, har väldigt lite intresse i.
– Jag spelade lite boll som ung. Stod bland annat i mål men jag har aldrig varit intresserad av lagidrott. Det jag ägnade mig mycket åt var skyttet som gick riktigt bra med stora tävlingar för mig runt om i landet. Men fotboll, nej, det blev aldrig min grej att bli en aktiv idrottsnörd.
Positiv samhällsaktör
Björn har alltid haft ett hjärta för föreningen Högsby IK och förstod redan tidigt vikten av dess roll som en positiv samhällsaktör. Ett forum som gav byns barn och ungdomar en samhörighet och samtidigt höll dem borta från rackartyg och andra dumheter.
– Från början bedrev klubben sin verksamhet på andra ställen och grus var ett underlag som var vanligt förekommande på den tiden. Men det fanns en grupp köpmän och företagare som började kika på marken här nere på Frövi. Föreningen hade bildats redan 1908 och 1919 köpte Ivar Bronge ett stycke mark av jordbrukare Lövgren på Hanåsa.
I princip skänkte sedan Ivar marken till klubben som han var med i, på den tiden hette föreningen Svea. År 1958 gjordes en större omläggning och där ser man fortfarande fiskodlingen i bakgrunden på de gamla filmerna som togs på invigningen. År 1991 köptes området in av dåvarande Sydkraft samtidigt som markarbetet påbörjades för att anlägga en sjumannaplan som ett komplement till den stora planen. Jag minns hur vi under åren årskurs ett till tre var här på studiebesök och tittade i alla lådor där Sydkraft odlade fisken. När vi sedan tog över var det bara grundplattan av odlingen kvar. Efter ett år invigdes sedan sjumannaplanen. Idag har anläggningen både en elvamannaplan och en sjumannaplan, den sistnämnda är även kompletterad med en femmannaplan, allt efter Fotbollförbundets riktlinjer för de minsta.
För mycket stillasittande
Som så många andra föreningar kämpar klubben med ett sviktande intresse för idrott bland barn och ungdomar.
– Det är för mycket stillasittande bland vår framtid, så är det bara! Vi har en fantastisk verksamhet i föreningen och många är de talanger som
blivit fostrade i föreningen. Årligen åker vi på stora cuper och där Gothia Cup är det som lockar mest. Klubben har deltagit under alla de år som turneringen spelats. På den tiden som det var störst underlag i föreningen hade vi seniorlag på både herr som på damsidan samt runt 15 barn- och ungdomslag i föreningen. Alla spelade fotboll på 80- och 90-talet kändes det som och det var så fantastiskt med all liv och rörelse här nere på Frövi, berättar Björn vidare.
Viktig investering i konstgräsplanen
– Föreningen var tidigt ute tillsammans med kommunen kring planerna på en konstgräsplan och vi fick 2007 av Högsby Sparbank en stor summa pengar. Kommunen var ansvarig för byggnationen och valet för platsen blev den tidigare grusplanen som redan hade ett bra underlag och en hyfsad jämn yta. Med hjälp av finansieringen från Riksidrottsförbundet och Svenska Fotbollsförbundet stod konstgräsplanen snart färdig vilket också lockade lag från bland annat Vimmerby, Västervik och Nybro hit till Högsby för både träning som match. Lite under tre miljoner slutade kostnaden på och det var också summan som budgeterats.
– År 2018 beslöt Högsby kommun att den gamla konstgräsplanen skulle läggas om och kompletteras med ny belysning och stängsel runt planen. Ytterligare förbättringar är planerade i form av cykelväg med belysning, vatten och avlopp samt förhoppningsvis omklädningsrum med toaletter.
Alla bäckar små skapar ringar på ytan
– Genom de tre nyttjanderättsavtal som vi har med kommunen har vi flera ben att stå på. Idag försöker vi hitta fler och nya inkomstkällor. Sedan ett par år driver vi verksamheten nere vid Gösjöbadet vilket fått ett positivt gensvar. Sedan har vi numera också Trollberget. Det var tidigare en stor scoutby där så gott som allt var bortforslat eller förstört. Den gamla fattigstugan från Jämmerbo, Berga gård har renoverats av oss och just nu bygger vi ett hönshus för att förskolebarnen som vistas däruppe skall ha ännu mer att titta på. Vi får se vart det tar vägen med allt. Runt omgivningarna finns det motions-spår, vi har också trimbingo om söndagarna som lockar folk från samhället. Nu har vi dessutom kört i gång med lite hälsoaktiviteter och senast nu i veckan hade vi tio damer hos oss, en aktivitet tillsammans med regionen och kommunen var på plats. Vi promenerade, informerade, grillade och drack kaffe tillsammans. Anläggningen här nere på Frövi heter numera Arena Ulf Davidson. Utan hans sponsorinsatser hade inte klubben kunnat bygga ut samlingslokalen, renoverat gamla klubbstugan med mera. Där har du den verkliga eldsjälen i vår förening!
Ljus framtid för föreningen
För första gången någonsin spelar klubbens A-lag i division två och säsongen har börjat med en vinst och två förluster. För klubbens hedersordförande kommer säsongen ge svar på mycket.
– Klubblokalen har fått sig en rejäl uppfräschning och den är uppförd med hjälp av de eldsjälar som finns i föreningen. Vi har alla typer av hantverkare inom klubben som sett till att om- och tillbyggnaden blev förverkligad. Vi försöker hjälpa folk som hamnat vid sidan av i samhället genom att de får arbeta här hos oss och deras insatser för föreningen är guld värda. De är en del av vår framtid och vi har ett ansvar att som förening hjälpa till i samhället!
Annars Björn, något annat du vill berätta för våra läsare? Fritidsaktiviteter och annat skoj?
– Det är få som vet att jag har rekordet i födelsevikt i Högsby kommun. 6,2 kilo. BB i Högsby är numera nedlagt sedan en längre tid tillbaka så det rekordet står sig! Åren efter skolan gick snabbt med arbete hos far och farfar vid tryckeriet, helt plötsligt var det så dags för lumpen och kustartilleriet i Karlskrona. En fantastisk stad och en fin period i mitt liv. Direkt efter lumpen blev det rätt in i tryckeribranschen igen där jag kom att tillbringa en stor del av mitt liv. Jag har alltid bott i Högsby och alltid på Huseby ägor. Sedan träffade jag Cia, vi gifte oss 1969, har två barn och fyra barnbarn. Vi tillbringar gärna semester på Sicilien, ett underbart ställe dit vi gärna återvänder. Att ge sig i väg på en Sverigeturné är inte heller fel. Orsa vid Siljan blev något av en favorit för oss. Jag tar gärna en promenad med bara fågelkvitter eller naturen i mina öron när jag behöver ladda batterierna. Det bästa av allt är ändå att få umgås med barn, barnbarn med familjer och deras hundar. Sedan ska jag inte ljuga heller, att få vara med på den här resan med klubben är en häftig upplevelse. Så jag ser fram mot de kommande åren och jag hoppas att klubben går en ljus framtid till mötes, avslutar numrets eldsjäl, Björn Garpenstedt, vår stund tillsammans.
Text: Mathias Sabel
Foto: Jonas Persson