Vad vore julen utan julosten

För många av Innehålls läsare är en egentillverkad julost ett måste på julbordet.  För kanske lika många är det helt främmande.

Då vi har många företagare inom den gröna näringen och många matintresserade läsare, vad passar då inte bättre än ett reportage om just hur du gör din egen julost.
Att ysta egen ost är en gammal tradition i Sverige. Förr i tiden var ystningen ett av flera sätt att ta hand om mjölken ute på gårdarna. Mjölken som är en färskvara fick med ystningens hjälp längre livslängd. Osten var betydligt mer salt förr än det recept på ost som vi presenterar i detta nummer av innehåll.
När man gör egen ost får man även en så kallad biprodukt, vasslen. Det är den klara vätskan som blir kvar efter att man värmt mjölken, tillsatt ostlöpe och avskilt ostmassan. Vasslen som består av vatten, mjölkprotein och vitaminer går utmärkt att ha som bas vid brödbakning.

Vi på Innehåll har tagit hjälp av Asta Johansson i Abo, Aboda by, för att på ett enkelt sätt beskriva hur du gör för att lyckas med din alldeles egna ost.
Asta bor i Abo, eller som man i dagligt tal säger, Aboda. Hon har ända från barnsben haft koppling till lantbruket.
– Jag är född i Oskarshamn men flyttade när jag var riktigt liten till en gård utanför Fågelfors som hette Torp. Den gården arrenderade min far och min storebror under ett antal år. Det var även här jag träffade min man Bror. Vi gifte oss 1969 i Högsby Kyrka och hade mottagning på Hotel Morén som låg på Storgatan i Högsby. Det var på den tiden ett mycket uppskattat hotell med mycket god mat. Jag vet att man åkte långväga för att äta just på Moréns. Vi flyttade upp hit till Abo, och 1975 flyttade vi in på gården som vi bor på i dag.

Barnen utflugna
Här har Bror och Asta bott tillsammans med sina 3 döttrar som numera är utflugna och bor med sina familjer i Ruda, Fagerhult respektive Smedby.
– Det är skönt att ha sina barn och barnbarn på nära håll, i kommunen och grannkommunen.
Bror och Asta hade mjölkproduktion fram till 1985 och därefter amkor i cirka 10 år.
– Nu har vi arrenderat ut åkerarealen till två killar, Berne Karlsson och Birger Carlzen, och det fungerar mycket bra. De har såväl Highland Cattle som får. Det håller åker och betesmarker öppna och fina.
Asta är vice ordförande i Sinnerbo bygdeförening, en förening som har ett 100-tal medlemmar och som arrangerar såväl auktioner, julmarknader, valborgsfirande som sommarmarknader.
– De pengar vi får in går till att underhålla vår fina lokal, den gamla skolan i Sinnerbo och inte minst till att täcka uppvärmningskostnaderna.
Vi kommer då osökt in på det som man kan ropa in på auktioner, hemost.

Detta behöver du:
15 liter gårdsmjölk
4,5 matsked ostlöpe (finns på ICA eller Coop)
blanda samman 3 tsk salt,
1 tsk socker 1 tsk ingefära
2 dl vanlig A-fil
2 sterila bomullshanddukar (koka handdukarna i vatten i minst 5 minuter)
Durkslag

Gör så här:
Häll upp mjölken i en stor gryta. Rör om och värm försiktigt upp mjölken till 35°C. Blanda ut ostlöpen i lite uppvärmd mjölk och tillsätt blandningen under omrörning.
Låt mjölken stå och ysta sig under ca 45 minuter.
Ta en kniv och skär upp ostmassan ungefär som i ett rutnät. Låt därefter massan stå i ytterligare 25 minuter.
När du ser att massan börjat sjunka ned mot grytans botten och vasslen blir tydligt synlig, så är massan klar för att börja bearbetas.
Blötlägg handduken och lägg den i ostkorgen.
Häll av lite av vasslen. Ta durkslaget och häll upp lite av ostmassan, låt det rinna av.
Lägg ned ostmassan i korgen och vik över handduken, pressa ur vasslen ur ostmassan med hjälp av handduken.  Ta ny massa, låt den rinna av, lägg ner i korgen och därefter pressa ur vasslen. Detta upprepar du tills att ostmassan har nått korgens överkant. Varje gång du fyller på med ny massa i korgen tillsätt lite av kryddblandningen så att osten får en jämn och fin sälta med inslag av ingefära.
När du är klar så vänder du formen och tar ur den mycket färska osten. Byt ut den blöta handduken mot en torr. Lägg i den torra handduken i ostkorgen och lägg ned osten med botten uppåt, på så sätt får du en jämn och fin ost.
Nu är själva osten klar, efter detta påbörjas ostens torkning- och mogningsprocess.
Det tar ca 4 veckor att få en ost torr, fin och med god smak. Ställ ostkorgen på en djup tallrik och i ett svalt utrymme som håller runt 15-18°C. Byt ut handduken varje dag tills att handduken känns torr.
Avnjut osten tillsammans med en skiva grovt bröd, bakat på vassle.
Asta delar även med sig av ett grovt och mustigt brödrecept som passar utmärkt till ost, se bild.
Förvara osten svalt, inlindad i smörgåspapper/handduk.
På frågan hur länge osten kan lagras blir svaret,
– Förhoppningsvis tycker man att den är så god att det inte är något man behöver tänka på, men några veckor är inga problem.

Tips:
• Förvara osten svalt under mogningsprocessen, i annat fall kan den börja att jäsa.
• Var noga med temperaturen på mjölken innan du blandar i ostlöpen, i annat fall reagerar inte mjölken med ostlöpen.
• Var noga med hygienen, använd gärna handskar och tänk på att koka handdukarna så de är rena.

Lycka till och för den som inte vill eller kan göra egen ost, åk gärna till några av de julmarknader som arrangeras runt om i vår vackra kommun.

//Gunilla C Johansson


Publicerat

i

,

av

Etiketter: