VÅGA FRÅGA – Välgörenhetskonsert

Hallå där Fredrik Kling, du står bakom välgörenhetskonserten Våga fråga  som äger rum i Blomstermåla i grannkommunen, vi vill veta mer om detta men först vill vi få lite status på A-laget, berätta hur är läget?

Text: Gunilla C Johansson. Bild: Privat

– Pratar vi fotbollspuls så är den hög, stark och fylld med motiverade spelare.
Detta är mitt första år som tränare och jag stormtrivs i föreningen. Här är det superseriöst, välorganiserat och en så fantastiskt god stämning.

Vad säger du om din första tid hos HIK?
– Jag har fått en bra start med goa personligheter som backar upp på olika sätt, ett team som är med och runt laget när så behövs. Vi har ambitiösa spelare som är medvetna om klubbens mål och visioner

Rent sportsligt?
– Det är ju mycket starkt jobbat av klubben att spela i division 3 och möta lag från de stora städerna, vilket egentligen inte ska vara möjligt med tanke på kommunens storlek och upptagningsområde. Sedan är det helheten med en imponerande damfotboll och ungdomsverksamhet som sprider en stark entusiasm och engagemang.
Detta engagemang smittar av sig på allt och alla vilket är enormt positivt.
Under derbymatchen mot Vimmerby ville vi verkligen visa alla föredettingar, ungdomar och publik att vi vill och kan komma tillbaka och ta rätt plats i tabellen. Vi tog hem en viktig seger och dessa vingslag gav oss alla energi och vi tog även en trepoängare mot serieledarna.
Nu är vi inne i ett flow där vi vinner varandra, bygger förtroende och därifrån jobbar vi vidare med att ta match för match där målet är givet.

Något mer du tycker är viktigt i fotbollssammanhang innan vi byter ämne?
– Jag vill lyfta all fotbollsverksamhet i kommunen som är viktig på sitt sätt och alla gör det utifrån sina förutsättningar. Det är roligt att det går bra för Ruda och att de vinner match efter match, att BB kämpar på likaså i Fagerhult, Fågelfors och Långemåla. Viktigast är inte alltid seger, utan att det finns en långsiktighet i verksamheten. Vi är alla beroende av varandra på ett eller annat sätt poängterar Fredrik.

Våga fråga
Om vi går över till ett allvarligare ämne. Du tillsammans med Maria Pedersen lokal representant för Zuicide Zero i Mönsterås arrangerar en insamlingskonsert i grannkommunen i Blomstermåla, berätta.
– Det är en konsert som går under namnet Våga fråga. Allt började med att det var en föreläsning om ämnet med Bob Hansson förra året. Jag blev inspirerad till att göra något för att lyfta ämnet och tog kontakt med Maria. Vi jobbade vidare med tanken att arrangera en musikkonsert för att samla in pengar och på den vägen är det och 14 september går konserten av stapeln.

Vad är det som gör att du engagerar dig i en så viktig fråga?
– Det är många anledningar. En är att en mycket god vän tog sitt liv för några år sedan och detta tog mig mycket hårt. Jag har psykisk ohälsa i släkten och vi har även kämpat med detta inom familjen. Så det har kommit nära på ett sådant sätt att jag verkligen ville göra något för att hjälpa.

Hur kan man hjälpa till?
– Personer som inte mår bra behöver hela tiden jobba med detta för att hålla sig friska och att då våga gå fram till någon och våga fråga hur man mår det är så viktigt. Det kan till och med vara avgörande.
Även som tränare har jag stött på ämnet där jag träffat unga män som mått dåligt. Jag såg inte den direkta anledningen till varför de mådde som de gjorde mer än att de tränade sämre. Genom samtalet om träningen och lite annat så var det som att sticka hål på en ballong. Personerna blev sedda och lyssnade på och de lyste upp på något sätt. Efter våra samtal, som vanlig medmänniska så slussades de vidare till proffshjälp och närmaste familjen fick vetskap. Vi måste stoppa och hjälpa i tid om vi kan.

Det kan vara svårt att se tecken på ohälsa?
– Ja verkligen, bland det svårast som finns att upptäcka. Det kan vara den som man ser som mest levnadsglad som går i dessa negativa tankar.
Så var det för min vän, ingen såg eller förstod något. Det är då lätt att skuldbelägga sig för att man inte såg och inte agerade, men det får man inte göra under några omständigheter. Detta är ett oerhört tungt ämne, men vi behöver våga prata och våga fråga och belysa. Genom att hålla denna konsert så vill vi genom musiken och annat sprida glädje och positiva signaler om att det finns hjälp, det finns glädje och hopp och vi löser det tillsammans.

Insamlingskonsert
Nu hoppas vi att så många som möjligt tar sig till denna insamlingskonsert. Från Högsby så har Högsby Grus och Betong sponsrat en gratisbuss till Blomster-måla och platser bokar man genom att kontakta Lina Danlid Burke. Hatten av för dessa och alla andra eldsjälar som engagerar sig för den goda sakens skull. Ni och andra tidningar stöttar upp och sprider information som är så värdefullt.
Entréavgiften går oavkortat till Zuicide Zero och för den som vill så går det bra att bidra med ytterligare valfritt belopp. Varje krona gör skillnad.


Publicerat

i

av

Etiketter: