Välj ut dina Favoriträtter

Högsbybördiga Jeanette Carmström är hälsorådgivare inom Viktväktarna och området Högsby med omnejd.

Text och bild: Gunilla C Johansson

Detta sedan i maj då Vikt-väktarna startade upp verksamhet på Storgatan 9 i Högsby.
Uppstarten tidigare i år togs emot väl och satsningen har slagit väl ut. Det finns ett intresse för hälsa och välbefinnande och man får ett sakta med stadigt ökat antal besökare till informationsträffarna, berättar Jeanette.
– Vi har olika teman vid varje träff där vi tar upp allt från träning till motivation och kost. Till en början ligger inte fokus på viktminskning, utan det handlar mycket om att inspirera och motivera till hälsosammare, långsiktiga vanor som håller över tid. Det handlar om ett positivt välbefinnande för kropp och själ.

Mathögtid
Nu närmar vi oss en riktigt mathögtid för många där man oftast äter gott under flera dagar, och kanske lite mer än vad man behöver. Vad tycker du att man ska tänka på när det gäller storhelger likt den annalkande julen.
– Försök att tänka utbud och reflektera över vad det är du verkligen gillar och försök att prioritera. Helt enkelt plocka russinen ur kakan. Ett bra sätt för att hålla intaget på en sund nivå är att göra stor plats för grönt på din tallrik. Därefter välj ut några av dina favoriter och inte vad du ”måste” äta. Har du svårt att välja ut, försök då att tänka på mängden av det du väljer. Exempelvis när du kommer till desserten så välj en chokladbit och njut av den i stället för att ta fem. Oftast gör vi mycket på vana och rutin. Så tänk mindre mängder och att det oftast blir mat och fika flera gånger än brukligt under storhelger.
Våga välj ut dina favoriträtter med omsorg. Njut av det goda i lagom mängd.
Försök att lägg in ett par promenader under dagen. Det behöver inte vara
timmeslånga rundor, en lite kortare promenad räcker gott. Kanske få till en tipsrunda i huset eller utomhus eller lekar med fysisk aktivitet. Det behöver inte vara så avancerat bara kroppen får röra på sig, uppmanar Jeanette.

Tipstänk för att undvika dåligt samvete.
• Ät med gott samvete, tänk gärna smakportioner, finns inga pekpinnar
• Att må bra handlar om att äta, träna rätt året om inte bara mellan jul och nyår.
• Genom att prata med varandra bli vi alla medvetna om sund inställning till mat och kost
• Tänk på att fysisk aktivitet räknas och är viktig.

Till sist vilka rätter är dina favoriter på julbordet?
– Svårt att välja även för mig men om jag ska välja tre då blir det löksill, skinka med rödbetssallad och sist men inte minst hemlagad knäck med mandel.


Publicerat

i

av

Etiketter: