Vandring gav mersmak

Det kändes exklusivt att på plats få smaka på ovanliga drycker som var smakrika överraskningar.

Kickis matvandringar i Skälsbäck har mottagits väl av de som hittills deltagit. En vandring där Kicki Svensson lotsar deltagarna runt trakterna kring Skälsbäck med omnejd, varvat med ett flertal stopp där deltagarna får smaka på lokalproducerat.

En av deltagarna, Elisabeth Wall som till vardags arbetar på Studieförbundet Vuxen-skolan som verksamhetsutvecklare, berättar om sin upplevelse från matvandringen.
– Överraskade positivt är väl min sammanfattning! Att ta sig till en plats som man inte har några som helst förkunskaper om och lämna med kunskaper om personer, mat och naturskön upplevelse, det var ju så bra.
Det kändes exklusivt att på plats få smaka på ovanliga drycker som var smakrika överraskningar. Det tillsammans med berättelser från förr, om vilket hus man först installerade telefon i och om personer som bott i trakten. Men även en inblick om hur det ser ut idag, att det har flyttat in barnfamiljer och att det finns en stark framtidstro att bo utanför städerna. Att levandegöra historia på detta sätt var minst sagt positivt. Detta gör jag gärna igen har bara goda minnen med mig hem betonar Elisabeth.
Matvandringen tar cirka 3,5 timmar och är en sträcka på 4 km där man vandrar på asfalt, grus och skogsvägar i mindre grupper enligt rådande restriktioner.

Kicki Svensson, hur känns det att få höra positivt om matvandringarna?
– Blir stolt, glad och ödmjuk över detta och får bekräftelse på att jag tänkt rätt.
Kicki berättar att all mat som serveras är hämtat ifrån närområdet
– Inom en radie på endast tre mil runt Skälsbäck kommer allt som serveras, det är verkligen närproducerat, lite så som det var förr.
Kicki kommer att hålla matvandringar under sommaren och en bit in på hösten. Det innebär att det man får till bords varierar efter säsong.
– Under de första vandringarna fick man bland annat björksav, nässlor och rökt kött. Nu under sommaren blir det säkerligen bland annat jordgubbar, hallon och annat dagsfärskt.

Elisabeth har delat med sig av sin upplevelse, vad mer brukar du få höra?
– När man vandrat och kommer fram till platsen där det står uppdukat bord med linneservetter, glas och porslin, bokstavligen mitt ute i skogen det brukar vara något som man tar med sig som minne och som beskrivs som magiskt.
Min önskan är att man åker hem och är mätt, och tar med sig en go känsla i kroppen, som en energiboost där man kopplat bort stress och annat.
Verksamhetsutvecklare
Elisabeth berättar att denna vandring är en del i hur hennes bild av Småland förändrats och att hon har nytta av detta i sin roll som verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan.
– Jag ansvarar för Högsby och Mönsterås och vill lära mig mer om trakten.
Tidigare har jag arbetat en hel del tillsammans med Biodlarföreningar, hembygdsföreningar, vävare och Rudarevyn för att nämna några föreningar men vill gärna komma i kontakt med fler föreningar och personer som vill vara cirkelledare.
Här i Högsby är föreningslivet starkt och många är med i flera föreningar. Man brukar säga att vill man lära känna nya människor, känna gemenskap när man delar samma intresse, då är föreningslivet en bra lösning.
Jag kan bekräfta detta genom egen erfarenhet då mitt och min mans intresse för kultur tog oss från Stockholm och till Kalmar län.

Upprop
Elisabeth söker kontakt med personer som på något sätt är intresserade av att starta upp en cirkel i ett ämne man brinner för.
– Ja, oavsett om du vill vara cirkelledare eller deltagare i något som du vill dela med dig av eller lära mer av, kontakta oss så får vi se hur vi tillsammans kan göra det möjligt. Vi har flera föreningar som har cirklar för sina egna medlemmar, det är ännu ett sätt att starta upp kursverksamhet. Jag vill även passa på och efterlysa personer som vill vara högläsare. Detta är något vi kommer att jobba vidare med och som redan är i gång i ett flertal kommuner.

Cirklar digitalt
Elisabeth berättar att pandemin har satt mycket på paus men att man jobbar vidare med, där det är möjligt, att hålla cirklar digitalt även om det fysiska mötet mellan människor är centralt.
– Ja så är det, och så snart det är möjligt kommer vi att köra igång kursverksamhet igen, men initialt digitalt. Är det så att man vill bli cirkelledare och behöver råd för att kunna driva detta digital så är vi behjälpliga med tillvägagångssätt. Vi vet att det finns personer med funktionsvariation som haft det extra tufft med ensamhet under pandemin, här hoppas vi få kontakt så vi vet vad för kurser vi kan vara behjälpliga med att starta upp.

Vaska fram kurser
Höstens program är inte spikat därför är detta upprop så viktigt för att kunna vaska fram de kurser som efterfrågas menar Elisabeth.
– Pandemin kommer att hålla i sig och vi behöver tänka till och tänka om för att bedriva cirklar, något vi vet många saknat.

Text: Gunilla C Johansson. Foto: boomfilm


Publicerat

i

av

Etiketter: