Vasaloppet

På senare år har Björkshults IF alltid varit representerat i Vasaloppet. Främst tack vare Jörgen Petersson och hans fru Anette Elmgren Petersson. – Jag började åka skidor när jag var över 40 år och tycker att det är jätteroligt, säger Anette.

Som på många andra mindre orter arrangerades årliga skidlopp i Björkshult fram till mitten av 1970-talet.

– Ja, under en period gick tävlingarna vid glasbruksområdet och andra år arrangerades loppen vid idrottsplatsen, berättar Jörgen som är uppväxt och fortfarande bor i Björkshult.

– Vi var några barn från byn som åkte på den tiden. Vi körde även tävlingarna i närheten, i Fågelfors, Ruda, Berga, Fliseryd, Ålem och Påskallavik. Det var innan vintrarna började bli så milda, säger Jörgen.

Sedan dröjde det cirka 25 år tills Jörgen plockade fram sina längd-skidor igen.

– Jag stod hemma och krattade löv när Martin Sjöberg som också bor i Björkshult stannade till och frågade om vi skulle åka Vasaloppet, berättar Jörgen.

– Jag tror att de hade haft någon familjefest när de började diskutera det.

Avbrottet vid lövkrattandet slutade med att båda anmälde sig till världens största längdskidlopp. Sedan dess har Jörgen åkt nästan varje år.

– Jag är anmäld till mitt fjortonde nu, berättar han.

Tack vare Jörgen fick även Anette upp ögonen för längd-skidåkning.

– Jag hade inte åkt innan jag fyllde 40, men jag gillar det. Jag har hittils åkt sex Vasalopp, säger hon.

– Det som är bra är att Jörgen är duktig på att valla, berättar Anette.

– Jag är bra på matlagning istället.

Dessutom åkte Anette och Jörgen Stafettvasan tillsammans med Åsa och Sjöberg, Carola och Dan Gandskog förra vintern.

– Det är ett roligt upplägg, att man åker varsin delsträcka. Lite synd bara att det blåste och snöade just den dagen, men jag skulle gärna köra stafett igen säger Anette.

Både Jörgen och Anette har även cyklat halva Vättern-rundan tidigare och ska göra det med två av sina barn kommande sommar. När Anette och Jörgen tävlar så syns det att de representerar Björkshults Idrottsförening. Klubbmärket syns på deras träningsoveraller och tävlingsdräkter. Båda deltog i Nybroloppet på längdskidor tre veckor före Vasaloppet 5 mars.

– Jag fick silver i D21 motion, 20 kilometer, säger Anette.

– Vi åker ibland till Nybro och tränar. Några gånger har vi varit i Alstermo också den här vintern. Vi har åkt i Idre också, men det är några år sedan, berättar hon.

I år är bara Jörgen anmäld från Björkshults IF till Vasaloppet. Anette följer med för att heja den här gången.

Berga SOK och Ruda IF finns också representerade under årets Vasaloppsvecka. För 37:e året utgår en bussresa från Högsby kommun. Den har Stefan Hjalmarsson från Bösebo, som nyligen utnämndes till tvåa i tävlingen Sveriges bästa busschaufför, kört nästan varje år.

– Vi tar alltid samma väg, över Fågelfors, Högsby, Berga och sedan norrut mot Dalarna, berättar Stefan.

– Det går på rutin, men eftersom jag är allätare när det gäller idrott vill jag gärna hinna känna av en del av den atmosfär som är runt Vasaloppet. Det är något speciellt, säger Stefan.

– Skidloppet är en sak, men gemenskapen och allt som är runt omkring vill man heller inte missa. Man träffar alla möjliga människor och snackar.

– Jag tror att jag även har sett vinnarnas målgång och kranskullan ungefär 15 gånger.

Stefan Hjalmarsson hoppas få köra många fler Vasaloppsresor framöver.

– Så länge jag kan köra buss kommer jag nog att köra till Vasaloppet, säger han.

Text och bild: Fredrik Loberg


Publicerat

i

av

Etiketter: