– Nu använder jag papperssnöre som inslag. Det är ju modernt att väva med olika material, till och med grenar från buskar i trädgården använder vi ibland.
88-åriga Greta Petersson och elva andra kreativa damer skapar varje vecka stora och små mästerverk vid vävstolarna i Fågelfors.
Att väva tillsammans är en långvarig tradition i Fågelfors. Förr vävde man tillsammans i Brukets herrgård. Sedan flyttade vävgruppen till den nuvarande lokalen på bruksområdet (den gamla sågen).
Ingrid Emdal höll i vävkurserna här i många år genom Vuxenskolan, berättar Siv Petersson.
Sedan år 2007 är Siv, tillsammans med Birgit Närklin, cirkelledare på måndagarna.
– Alla dagar i veckan har vi möjlighet att komma hit och väva.
– Det har blivit mer och mer populärt med vävning, vilket är jättekul! Min känsla är också att variationerna är större nu än när jag började med vävning i 17-årsåldern.
I höstas var det särskilt populärt att väva plädar, berättar Siv Petersson.
– Vi gjorde 27 stycken!
– Annars blir det mycket gardiner, men också löpare och handdukar med mera.
Deltagarna hjälps åt, ger råd till varandra. Alla får lära sig att varpa, skeda, solva, knyta upp trampor och så vidare. Varje gång har man kaffepaus i fikarummet som damerna målat och inrett.
Inför vävandet vid de 20 vävstolarna, där den största är 160 centimeter bred och den minsta bara 60 centimeter, planerar man tillsammans vad som ska vävas. Inspiration får man från någon katalog eller från den egna fantasin.
Efter varpningen ska det förskedas, dras på och knytas fram innan den koncentrationsprövande, matematiskt krävande, vävningen kan påbörjas. Det gäller att hålla reda på bommarna, nickepinnarna, lattorna, trapporna och trissorna!
– Man måste räkna ut var varje tråd ska vara och då gäller det att trampa ner rätt, så att skälet blir riktigt öppet, förklarar Ingbritt Loberg och Ann-Marie Johansson
Ann-Marie väver en röd-vit löpare som heter ”Rosengångsfantasi”, medan Birgitta Ryner låter skytteln gå där resultatet ska bli en över tre meter lång duk till matsalsbordet. Eeva Lindén gör ett färggrant tyg av restgarner. Gabriele Rohr har på bara några år blivit så intresserad och skicklig att hon parallellt med cirkelutbildningen i Fågelfors startat en egen vävateljé hemma i Grönskåra. Greta, som i dag väver i samma rum som Gabriele, förklarar att begränsningarna är få när det gäller vävning. Greta har denna eftermiddag vävt klart sin löpare där inslaget är lila snören i svart bomullsvarp.
– Tänk, vad mycket man kan göra och ja, det här blev riktigt snyggt tycker jag!
Text och bild: Fredrik Loberg