Vid insjön

– Det är sjunde sommaren nu som vi kommer hit. Här är en helt fantastisk plats. Vid stugan i Soläng intill sjön Välen trivs Ulrike Kuenzel från Tyskland och hennes familj bättre än någon annanstans.

Ulrike och hennes man Harald Kuenzel kommer från den nordtyska delstaten Schleswig-Holstein, några mil utanför staden Flensburg. De började turista i Sverige redan år 1976. Sedan år 1997 är stugområdet Soläng utanför Fagerhult deras favoritplats.
– Det var turistbyrån i Kalmar som tipsade oss om Soläng, och vi kände direkt att det här var vår plats, säger Ulrike.
– Det tar oss inte mer än sex timmar att komma hit. Det finns inget bättre ställe för oss, våra barn och barnbarn. Att komma hit känns som att komma hem.
Den här sommaren har Ulrike och Harald med sig sitt barnbarn Mats till Soläng.
– Jag gillar att vara här och leka, bada och fiska, säger Mats som under tvåveckorsvistelsen i sommar i Soläng snabbt hittat andra barn i stugområdet att umgås med.
– När vi går ner och badar möter vi också andra som bor i den här lilla fritidsturistbyn, och det är jätteroligt, säger Ulrike.
Hon, Harald och Mats bor i en stuga med utsikt över Välen. Rakt nedanför ligger bryggor med några fritidsbåtar och grillplats, och strax intill en liten badplats med sandbotten och brygga.
– Det är en underbar sjö, och vi fiskar också lite grand, säger Harald.
Han har tillgång till en mycket stor håv utifall att…
– Haha, ja, men det är nästan bara mindre fiskar som jag lyckats fånga hittills, förklarar Harald.
– Ofta sover vi länge på morgonen, men kvällarna här är underbara, med solnedgången över sjön och det är så härligt tyst och lugnt, så långt bort från alla ljud man hör i stan, säger Ulrike.
Ulrike och Harald brukar under sina vistelser i Soläng också ägna sig åt att plocka kantareller, hallon och att spela golf på niohålsbanan i Klavreström. Men den mesta av tiden spenderar de med att bara njuta av tillvaron vid Välen.
– Det är bra träning att gå upp och ner i backen från stugan ner till sjön, säger Ulrike.
– Mest är det somrar som vi har varit här, och jag tror att vi kommer nästa år igen. En gång var vi här på påsken, då det var en massa snö kvar och det var is på sjön, och det var också vackert.
– Jag tror att vi kommer nästa år igen.

Text och bild:  Fredrik Loberg


Publicerat

i

,

av

Etiketter: