Vinter = vinterfiske

Alla årstider har sin tjusning även om vi alla har vår egen favorittid på året. I skrivande stund ligger temperaturen utomhus på strax under 0. Vindarna är desto mer intensiva så den faktiska temperaturen landar oftast runt 8-10 minusgrader under dessa förhållanden. Att då tillbringa delar av fritiden utomhus och för att få det så bra som möjligt, ta på dig de där extraplaggen. För vem vill väl sitta och frysa när man provar fiskelyckan i något av alla de fina fiskevatten vi har runt om i kommunen. Vi på Innehåll har tagit hjälp av Oskar Nordahl, FöreningsSport för att få några goda tips inför vinterfisket.

”Att fiska från isen innebär goda möjligheter till att fånga fina fiskar, samtidigt som det går att kombinera med korvgrillning och skridskoåkning ihop med familj och vänner. För att turen på isen ska bli trevlig, säker och ge fina fångster så finns det ett par saker att tänka på.
Angelfiske efter gädda och pimpelfiske efter abborre är nog de absolut populäraste fiskemetoderna under vintern. Därutöver kan jag rekommendera pimpelfiske efter regnbåge och lake. Både regnbågen och laken trivs och är huggvilliga i kallare vattnet, laken till och med leker under isen under vårvintern! Isfisket kräver ingen avancerad utrustning, ett enkelt pimpelspö med en pirk, isborr och något att sitta på är allt som krävs för ett pimpla abborre, regnbåge och lake.
Det traditionella angelfisket med angeldon och saxar efter gädda har utvecklats till vad som kallats modernt ismete. Principen är densamma, en betesfisk fästs på kroken och sänks ner med en tyngd till önskat djup. Linan hängs på en vippa som signalerar hugg genom att vaja fram och tillbaka när en gädda tagit betesfisken och dragit av linan från vippan. Skillnaden är att du vid ismete använder ett kort ismetespön för att drilla upp fisken och du använder trekrokstackel istället för angelkrokar.
Om du vill maximera dina chanser till bra isfiske är det viktigt att vara rörlig. Flytta spöna om det inte hugger. Hittar du fisken så koncentrerar du fisket till den plats och djup du får hugg på. Vassar, uddar och sund är klassiska ställen som ofta ger fisk, men djuphålor och stora öppna områden ger ofta färre men större gäddor.
När isen legat som ett lock på sjöarna under en längre tid så börjar syrenivåerna att sjunka under isen. Fisken blir då mindre huggvillig och flyttar till områden med bättre förhållanden. Vid låga syrenivåer bildas svavelväte som är giftigt för fisk, du märker detta genom att det luktar illa om vattnet i borrhålen. På sådana ställen är det oftast ingen idé att fiska. Detta är vanligast i små, grunda och produktiva sjöar senare på säsongen.
Tänk på att skyndsamt släppa tillbaka de största och minsta fiskarna och att inte ta hem mer fisk än vad som du och dina vänner äter upp.

Att tänka på inför isfisket:
•    Ha alltid med isdubbar, livlina, isbill (eller motsvarande), första förband och mobiltelefon i vattentätt fodral.
•    Gå inte ut själv på isen.
•    Låt inte isborr ligga på isen utan eggskydd. Skären är mycket vassa och kan orsaka svåra skador. Borra fast borret i isen eller sätt på eggskydd när borret inte används.
•    Var uppmärksam på isens hållbarhet. Isen kan vara tunn nära land, vid inlopp, vid strömsatta sund och den kan försämras snabbt under varma vårdagar. Tänk även på att isens hållbarhet inte bara beror på tjockleken, ha därför gärna med någon erfaren person ut på isen. Läs mer om hur du bedömer isens hållbarhet på www.issakerhet.se ”

Oscar Nordahl

Tack Oscar för dina goda tips och råd – Nu hoppas vi på att isen ligger kvar och att vi får en och annan ”lokalproducerad” fisk på matbordet!


Publicerat

i

av

Etiketter: