Vitt, randigt, rutigt eller blommigt?

Många är kollektionerna från olika tapetleverantörer som ger oss inspiration och tankar om hur det skulle kunna se ut ditt sovrum, kök eller hall med en kanske blommig, randig eller rutig tapet.

Ibland väljer man tidlösa tapeter, endast vita väggar, eller kanske en fondvägg. Ibland tar man steget och totalrenoverar, målar om tak, foder, lister och tapetserar om alla väggarna i rummet med den senaste trendiga färgen och formen.

Men hur kommer då tapettillverkarna fram till de olika mönstren och hur mycket arbete ligger det bakom den där stora tjocka pärmen med tapetprov?

Vi kontaktade Sissa Sundling, Head of Design på Boråstapeter för att få veta mer om arbetet bakom kulisserna för att ta fram tapeter.

Sissa arbetar dels med att själv designa tapeter med dagens och morgondagens trender samt plocka fram tapeter med historiska vingslag från 1600- och 1700-talet.

– Med den kollektion som vi släppte i måndags, Anno, som är en tidsresa bakåt i tiden har jag arbetat med till och från under närmare två år.

Här innebär det arbeten som att gå tillbaka och titta i vårt egna mycket omfattande arkiv. Jag åker även ut till bland annat museer och vissa specifika hus för att hitta färg och form. Att gå tillbaka i historien och hitta mönster från 1800-talet är inte svårt för det är ett enormt stort utbud, utmaningen här är att välja det som man känner passar till just denna kollektion.

För att ytterligare förstärka kollektionen Anno har jag besökt Kalmar och Gävle museum samt privatpersoner för att få inspiration.

Det finns mönster som är fina men som faller bort för att de inte går att anpassa till dagens givna former, det vill säga en tapetbredd på 53 cm. Förr var det inte helt ovanligt med bredder som 44 och 47 cm, och mönsterpassningen kan variera kraftigt, allt från från 20 till 70 cm. Då fanns inga standardmått som man har att förhålla sig till i dag.

Anno – Blommigt tema

– I kollektionen är temat blommigt i alla dess olika former. Det kan vara allt från riktigt romantiskt till att blommorna är grafiska former där man nästan bara kan ana en blomma. Om vi ser till färgerna så har vi försökt att utröna färgnyanser som är 200-300 år gamla. Ibland är tapeterna dessvärre så blekta att vi får ta hjälp av tidstypiska föremål för att hitta rätt färgnyanser. Därefter påbörjar vi arbetet med att i viss mån anpassa färgnyanser som fungerar i den livsmiljö vi befinner oss i just nu.

Sissa berättar hur vissa tapeter är handmålade på ark, till att man målat direkt på väggarna.

Teknikerna varierar även de stort över tid. Vissa är som sagt handmålade, vissa tryckta med hjälp av utskurna schabloner till stänktapeter. En stänktapet är helt enkelt att man doppat en björkruska i färgen och stänkt färg på tapeten.

Vi har nyproducerade tapeter i kollektionen som idag hänger på Drottningholms slottsteater. En annat exempel är hämtat från Vinäs Slott i Kalmartrakten som i dag är en ruin.

Du verkar ha ett spännande arbete

– Ja eller förmodligen världens roligaste jobb! Det är så inspirerande och roligt och att tänka tanken, att de tapeter vi tar fram i en kollektion förhoppningsvis kommer upp på alla väggar i ett rum, hemma hos någon eller offentligt. Tapeter som gör ett rum om-bonat och skapar en helt annan upplevelse än kanske vitmålade väggar gör.

Något sak som är extra rolig är kontakten med alla som håller på att renovera gamla hus och som skickar in tapeter som de hittat under sitt arbete.

Ofta vill man veta lite om tapeten, ibland för att man vill att vi ska ta tillvara på det.

Till den som är extra intresserad av att tillskapa ett autentiskt 1800-tals rum, tänk på att lister ofta var brunlaserade. Under 1700-talet var listverk oftast ljusgrå.

Hur ser det ut hemma hos dig?

– Jag bor i ett radhus i Mölndal med tapeter i de flesta rum och då moderna tapeter som jag eller någon kollega har ritat. Bra kontrast till Anno, men allt är en del av svensk historia i tapetform.

Tips

Våga ta ut svängarna, våga tapetsera alla fyra väggarna, är du osäker ta ett mindre mönster, våga gå hela vägen. Våga tapetsera stora blommiga mönster i en liten hall.

Text: Gunilla C Johansson

Foto: Anno studio, Boråstapeter


Publicerat

i

,

av

Etiketter: