WK firar ett år!

Johanna visar ett fönster med 3D-printad fönsterram.

Flera företag fortsätter att satsa på sina verksamheter i kommunen och det rejält. Ett av dessa är 1-årsjubilerande WK Byggtorg.

Text och bild: Gunilla C Johansson

När vi är och hälsar på tidigt en vardagsmorgon har Peter Karlsson redan varit och levererat fönster till en kund. Johanna Karlsson har tagit emot och lagt upp ordrar som kunder beställt via mail kvällen innan.
– Ja nu är det snurr på det, säger duon och tittar på varandra. Det gäller att hålla koll på allt så inget faller mellan stolarna så vi fortsätter leva upp till vårt rykte, att leverera  rätt, i tid och till rätt pris.
När vi intervjuade Peter för ganska exakt ett år sedan fanns premiärnerverna där. Han och sonen Andreas be-rättade då för oss att affärsidén med att sälja fönster, dörrar och tillbehör hade vuxit fram under flera år. De såg fram emot att dra igång ett eget företag. Detta med produkter och tjänster som man kan ända ut i fingerspetsarna. De tog sig an företagandet med stora skopor ödmjukhet och enormt stor tillförsikt och arbetsglädje. De hade förhoppningen om att affärsidén skulle bära sig, där stora investeringar i lokaler, lagervaror engagemang och tid var givna faktorer.

Nu har ni precis fyllt ett år, om ni ser tillbaka, hur går tankarna?
– Det är klart att vi har satt upp en strategi och mål med verksamheten men den har vi fått revidera. Det stora intresset bland såväl privatpersoner liksom bygghandel och hantverkare har varit större än vi hade räknat med och hoppats på. Vilket vi är mycket ödmjuka och stolta över att kunna säga.

Vad är då framgångsfaktorerna frågar vi Peter?
– Ja du, det kan man fundera på, men rätt produkt till rätt priser är väl en av dessa.
Det låter som en reklamfilm.
– Ja det kanske det gör, men det är en av faktorerna. Det tillsammans med branscherfarenhet och kunskap som vi införskaffat oss genom åren gör att vi vet lite vad vi pratar om. Vi uppfattar det som att våra kunder vänder sig till oss för att få hjälp och råd. Dessa saker sammantaget med att vi  månad för månad bygger upp ett allt större lager gör att kunderna nu vet att vi har mycket som man kan beställa på morgonen och få levererat till och med samma dag.

Måttbeställt
WK Byggtorgs lager av specialformat på fönsterpartier varvat med standarddörrar och fönster har visat sig vara ett bra koncept.
– Detta tillsammans med måttbeställda specialfönster till produkter med kanske marknadens lägsta priser på vissa detaljer gör att vi vinner mark och förtroende säger Peter.
– I vissa fall söker kunder fönster till riktigt låga priser kanske till en gäststuga på tomten, i andra fall måttbeställda med specialglas. Denna stora spännvidd gör att vi har ett mycket roligt och stimulerande arbete. Visst, vi jobbar många av dygnets timmar men så är det ju för alla som vill bygga upp något, inget kommer av sig självt.
Duon poängterar det stora intresset av att handla på hemmaplan.
– Det är så roligt att så många som bor i kommunen med omnejd väljer att komma till oss med sina släpkärror för att hämta innerdörrar, altanfönster eller kanske dörrbeslag eller nytt digitalt lås till entrédörren. Den lokala marknaden är viktig för oss, en av grundplåtarna för verksamheten. Vi har under detta år byggt upp goda kontakter och fått förtroende att bli leverantör till ett antal byggvaruhandlare och hantverkare. Vi kan därför redan nu säga att vi kommer att öppna upp vår hemsida för e-handel till hösten. Det är ett sätt för oss att bredda oss ytterligare och att förenkla för våra kunder.

Utställningshall
Vi går till utställningshallen där man är i full färd med att få de sista detaljerna på plats. En form av visningsrum där kunderna kan går runt och kika och känna på fönster och dörrar.
– Nytt för i år är detta myggfönster, säger Peter och tar upp ett visningsexemplar där man ser ett myggnät monterat på fönsterbågen.
– Ja och så har vi detta, ett runt fönster som är ett 3D fönster alltså en 3D-printer har printat fönsterramen som består av biokomposit, ett återvunnet material där man sedan har monterat glaset. Nu går det alltså att få ett fönster tillverkat exakt på millimetern säger Johanna.
Johanna berättar att man även inlett ett samarbete med en leverantör som gör att man numera även kan erbjuda markiser, persienner och rullgardiner, från standardutförande till måttbeställda.
– Vi ser att solskydd är ett bra komplement till det vi redan erbjuder och gör att vi blir en mer komplett leverantör.
En del av de fönster och dörrar som säljs monteras av WK Byggtorg och då främst genom Andreas med lite understöd av Peter när det gäller tunga lyft.
– Även här ser vi att beställningar ökar kraftigt, så pass att vi även hyr in personal för monteringsarbeten.
Många av våra kunder gillar att bygga och snickra. Även om det kan vara lite klurigt att få allt att stämma när man monterar fönster och dörrar så är det många som gör det. Men känner man att det blir lite för svårt och tungarbetat så finns det ju snickare som kan detta.

Kunde ni föreställa er hur företagandet skulle bli första året?
– Nej det kunde vi inte! Vi kunde inte förutspå att detta skulle vara så enormt roligt och stimulerande. Det känns inte som ett jobb, det känns som en livsstil och ett sätt att leva. Vi kunde inte ha fått en bättre start på företaget än vi fått. Detta trots de svåra tider som råder med Coronapandemin. Många har det tufft och givetvis har vi fått känna av pandemin men vi precis som alla andra kämpar på. Vi tänker att vi ska förädla det vi gör och jobba vidare med vår verksamhet och göra allt vi kan för att vara en självklar leverantör inom det vi gör säger Johanna.

Vi tackar duon för ett mycket trevligt möte. Det går nästan att ta på viljan de har att se och jobba framåt. Man berättar att man jobbar för att sätta Högsby på kartan med sina produkter, som ett logistikcenter för byggbranschen, och är det någon som kommer att lyckas med detta så är det WK-familjen!

Vilka saker ska man tänka på när  man ska byta fönster?
1. Var noga att mäta rätt. Ibland mäter man bara själva fönsterbågen och glömmer bort att bredden på ett fönster är själva ramens yttermått. Är du osäker fotografera och visa oss så försöker vi lösa det tillsammans.
2. Montera rätt. Det är inte helt enkelt att montera fönster,
är du osäker ta hjälp av fackman.
3. Rätt produktval, tänk till såväl en och två gånger så du
väljer rätt fönster eller dörr till vad det är tänk för. En entrédörr till ett bostadshus där man bor permanent krävs att den är isolerad.
4. Underhåll – ta hand om din produkt och var noga med
att underhålla detaljer på rätt sätt.


Publicerat

i

av

Etiketter: