Att skaffa hund eller inte, det är frågan

Jag heter Michellé och går på HUC i Högsby. Jag har valt att lägga min praktik hos Gunilla och tidningen Innehåll. Fick förtroende att skriva en artikel om hundar. Jag hoppas att tidningens läsare får en liten inblick i hur det är att ha en hund och vad det innebär att skaffa sig en egen.

Jag tror att många har funderingar och tankar innan de bestämmer sig för att skaffa en hund och även att många är osäkra. Jag själv är osäker när det gäller att hitta just den hunden som passar in på mig och min livsstil. Dessutom vad man ska tänka på, för- och nackdelar. Att skaffa hund är ett stort ansvar som kräver mycket tid och engagemang. Man måste veta vad man ger sig in på och vilket ansvar man tar på sig. Det är trots allt ett heltidsjobb.

Intervju med Anett Fransson
Hallå där Anette Fransson, du bor ju här i Högsby tillsammans med din sambo och hundarna Sizzla, Esta och Visa och 6 hästar.

Vad fick dig att skaffa hund från första början?
– Hundar har alltid funnits omkring mig. Min pappa hade jakthundar men det var ju inte jag intresserad av. Så när jag flyttade skaffade jag mig min första egna hund.  Jag har alltid gillat hundar för att de ger så obeskrivligt mycket tillbaka och är så hängivna och trogna vänner.

Vad är det för träning du gör med din hund?
– Att se hur mycket man kan använda sig av hunden, att hunden får använda sina sinnen som att spåra upp saker i till exempel skogen eller söka upp människor som gått vilse. Det är extra roligt att arbeta med lydnad. Inte bara att hunden ska komma när man ropar efter den utan intresset att lära hunden nya saker. Jag tycker även det är kul att lära andra hundar förutom min egna.
Men en sak är extra viktigt att tänka på att tycker du som ägare att det inte är roligt, så kommer inte heller hunden tycka det heller.

Vad är det för hundraser du är intresserad av?
– Först och främst rottweiler och har varit det ett par år. Jag ville ha en hund man kan arbeta med. Och så har jag även en miniatyr bullterrier som man kan undra vad jag har den till, men jag tycker även att utställningar är roligt. Den mentala biten och utställningar ska passa ihop. Att hundens exteriöra ska se ut som den gör. Utställningar går ut på att hunden ska se ut som normen. Att man helt enkelt avlar på rätt djup.
Vad är det för kännetecken på din hundras?
– En arbetar hund som vill jobba. Sedan jag skaffade en brukshund så har mitt intresse för den mentala biten blivit stor. Så jag har utbildat mig till A & B figurant.

Vad gör en figurant?
– Det är ett test som alla bruksraser gör, och måste göra för att få tävla inom brukset. I det här testet utsätter man dem gör olika händelser. Bl.a. hot, ljud och skott, och det är där jag kommer in och är delaktig i dessa tester.

Kan du ge tre tips som man bör tänka på innan man skaffar en hund?
– Att man tänker efter både  en och två gånger vilken hundras man vill ha och vad man vill göra med hunden Att man väljer en hundras som passar sig själv som individ.
Att man tänker på var man köper sin hund, att man kollar upp vilken kennel dem är ifrån och även vilken sjukdomsbild rasen har.
Att man går lite kurser, dels både för sin egen och hundens skull.

Vad är bra att tänka på vid ett köp av valp?
– Priset för en valp är den lilla kostnaden för att skaffa en hund. Det kostar att äga. Man har sin hund i ca 10 år och hunden kommer behöva försäkring, mat och veterinärvård.

Jag tackar för att jag fick intervjua dig och för att jag fick praktisera på Innehåll, Det har varit både givande, intressant och mycket spännande.
Något jag kan ta med mig i framtiden :-).

Michellé
Högsby Utbildningscenter


Publicerat

i

av

Etiketter: