Bi och hantverk nästa söndag

På Biodlarföreningens initiviativ efter att ha fört dialog med Högsby Hembygdsförening, beslutades det att arrangera Honungens och biets dag på Hornsberg här i Högsby.

Nästa helg så hälsar föreningarna alla välkomna till Hornsberg, kanske inte för att klappa bin men för att se verksamheten och även för att se alster från flera lokala hantverkare. Det är Karl-Johan Johansson och Eva Karlström som ansvarar för denna aktivitet och de båda har lagt ner mycket tid och kraft för att denna
dag ska bli så bra som möjligt för besökarna.
– Under denna dag så kommer bin och biodling vara huvudattraktionen tillsammans med utställare och servering. Vi kommer bland annat att ha en fotoutställning med bilder från Eva Karlström, Värlebo. Valter Giesel kommer att vara på plats med sina miniatyrstugor för att nämna några av utställarna berättar Veine Jernemalm.
Hembygdsföreningen står för serveringen denna dag, där kaffe med tilltugg bakat på honung, finns till försäljning.
Det är fri entré och förutom att man visar upp verksamheten inom biodling kommer man att ha nyslungad honung till försäljning.
– Vi har raps-, maskros-, ljung- och hallonhonung på plats som vi hoppas många kommer och provsmakar, för det är stora skillnader på smaken beroende på var bisamhället har stått placerat i naturen.

Hur mår våra bin och hur är det med tillgången av honung?
– Honungstillgången i år är god och verkar landa över medelproduktion. Vi hade en bra och aktiv försommar, men mindre produktion under sensommaren då det har varit osedvanligt torrt i markerna.
Hur våra bin mår då, jo tack de mår bra. De har klarat sig bra från bidöd och sjukdomar. Detta beror i huvudsak på att vi har mycket duktiga och noggranna biodlare i vår förening. De håller ordning på biodlingsmaterial och följer nogsamt de rekommendationer som finns för att bina ska må så bra som möjligt.
Vid varje signal på att bina inte mår bra måste man snabbt sätta in åtgärder. Det är precis som att fiska kräftor, det gäller att veta vad man göra så man inte sprider eventuell sjukdom vidare. Så tack vare alla biodlares engagemang för sitt fritidsintresse så mår våra bin alldeles utmärkt och producerar god och närproducerad honung.
Nästa lördag kommer föreningen att informera om nyttan med bin, pollinering, allt det goda med honung, och om den kursverksamhet som bedrivs via Vuxenskolan till hösten.

”Albert Einstein sa en gång att bin är så viktiga att om de försvann från jordens yta så skull vi ha högst 4 år kvar att leva och detta på grund av matbrist. För att nämna en siffra, 85 % av alla växter pollineras av bin.
Så prata om att de små bina bidrar till stor samhällsnytta.”

Gunilla C Johansson


Publicerat

i

av

Etiketter: