Ett gårdsmejeri med smak för det goda

Under ett av företagsbesöken i september styrde
kommunledningen mot Fagerhult. Närmare
bestämt till Farshult och gården som numera går
under namnet Höjdens Mejeri.

Två minst sagt driftiga företagare, Yvette & Mario Wenzel, möter
upp oss på gårdsplanen och berättar om hur det lilla mejeriet en
gång startade.
Duon berättade att drömmen om eget mejeri, och då med leverans
av ost tillverkad av getmjölk, hela tiden har varit drivkraften. Nu
sedan några år tillbaka har det funnits getter på gården och man
har sakta med säkert byggt upp besättningen.
– Vi har båda arbetat inom vården men nu har jag sagt upp mig
från min tjänst som undersköterska för att kunna satsa heltid på
gården och verksamheten. Vi kände att vi behövde bestämma oss,
det går inte att hur länge som helst arbete heltid utanför hemmet.
Därefter arbeta flera timmar om dagen och samtidigt vara närvarande
föräldrar berättar Yvette.
Nu känns det som att allt från att ta hand om gården, mjölkning,
ystning och att se till att produkter lagras på bästa sätt i vår jordkällare
till färdig produkt i handeln verkligen satt fart. Det känns även
mycket bra att kunna lägga all tid på verksamheten. Mer fokuserat
och inte behöva åka i väg för att arbeta på annat håll säger Yvette.
Mejeriet blev godkänt av livsmedelsverket för cirka ett år sedan.
Försäljningen av ost i sommar har slagit rekord och när företagarna
ser tillbaka på sommarens försäljning så har det till och med varit
så bra försäljning att vissa varor tagit slut.
– Fantastiskt roligt att våra produkter mottages så väl. Det gör att
det blir lättare att ta i lite extra säger Mario.

30-TAL GETTER
Just nu finns det närmare ett 30-tal getter på gården som tillhör
gruppen svensk lantras. Getterna i denna grupp är utrotningshotade,
då det idag endast finns cirka 3 000 i Sverige, jämfört med
upp emot 50 000 för ett antal år sedan.
Vi hälsade på getterna ute i hagen och de var lugna och fina djur
som gärna lät sig klappas.

FLYTTADE TILL LIVSKVALITET
Vi frågade hur det kom sig att duon flyttade till Sverige?
– Precis som många andra tyskar åkte vi hit på semester. Mina
föräldrar hade en liten sommarstuga här. Vi fastnade för Sverige
och Småland. Vi bestämde oss för att flytta från storstaden Berlin
för snart 18 år sedan och faktiskt följa det vi trodde på då, och
som vi fortfarande tror på. Att bo på landet och driva företag.
Sedan vi kom till Sverige har vi bott på flera olika platser. Bland
annat Oskarshamn och Rövaremåla, men när vi hittade denna
avstyckade gård till salu så var det precis det vi letat efter. Vi kan
knappast bo bättre.
Vi har två härliga barn som verkligen trivs här på gården och
även mina föräldrar bor här, vi hjälps alla åt med det som hör till
verksamheten säger Mario.

DRIVA FÖRETAG I HÖGSBY
– Vi tycker att det går bra. Vi kanske har missbedömt allt arbete,
lagar och förordningar som man ska kunna när man ska dra
igång denna typen av verksamhet. Men det har gått så mycket
lättare tack vare mycket god hjälp och support från bland annat
Adele på Måketorp och Anette på Kalvenäs kött. När man står
där i startgroparna med sitt företag och inte riktigt vet vart man
ska vända sig så har samtalen med Adele och Anette varit guld
värda. Det som vi verkligen ser som en fördel med att driva
företag här är att alla hjälps åt och man vill varandras bästa.
Getterna mjölkas just nu en gång per dag och varje get ger
cirka 2-3 liter vid varje mjölkning. Under tidig vår och efter att getterna
fått killingar mjölkas getterna morgon och kväll.

HUR SER NI PÅ FRAMTIDEN?
Ljust givetvis! Vi har mycket jobb framför oss men även bakom
oss. Vi håller nu på med att iordningställa en gårdsbutik. Nu säljer
vi mest genom exempelvis ICA i Högsby, Måketorp i Fagerhult
och på marknader och kunder som hittar hit till gården.
Höjdens Mejeri tillverkar ostar i alla dess olika former på främst
getmjölk, men även på komjölk från en KRAV-godkänd mjölkgård
i grannkommunen.
Idag erbjuder Höjdens Mejeri ett 15-tal egenproducerade produkter
som färskost, lagrad ost och getostcreme.
Yvette har utbildat sig inom branschen och tillsammans med
en smakpanel provar man sig fram till ett sortiment, som passar
till den enklaste ostbrickan som till lyxigaste desserten eller som
ingrediens i en huvudrätt.

Kommunledningen tackar för en kulinarisk upplevelse som
verkligen gav mersmak på det närproducerade.