Fint till vardag som fest

Vi på Innehåll stämde möte med Gith Jonasson på Garpen, Högsby för att få veta lite mer om det vi använder var dag, som man tar för givet och som det finns en uppsjö av i antal och varianter. Porslin, bestick och glas.

Gith har drivit Garpen i 22 år och har sett olika trender komma och gå. Nu när vi närmar oss jul- och nyårstider så har vi bett Gith plocka fram bestick och porslin som man skulle kunna använda
sig av.
– Här ser du porslin från Hackefors och just denna modell heter Antikblå, en populär serie. Glasen kommer från Orrefors och serien Intermezzo och besticken från Mema/GAB.
Att duka upp med silverbestick, porslin och glas som jag gjort här det är inget man gör med en handvändning. Många som börjar samla på lite dyrare märken gör det över flera år. Många barn och ungdomar får kanske en sked eller dylikt från far-eller morföräldrar. Då när man är liten kanske man inte tycker att det är den roligaste presenten. Men när barnen är så stora att de flyttar hemifrån så uppskattas det desto mer berättar Gith.
De flesta brukar börja samla på kaffeskedar. En sked som har ett brett användningsområde och som är lätt att ta med sig när man flyttar. Att komplettera med porslin kan man ju göra när som.
Men det viktigaste är att man börjar samla på det man tycker om mest. Även om de varumärken jag säljer är betydligt dyrare än vardagsserviser så är dessa tidlösa och håller genom åren och blir inte omodernt. Att då önska sig en liten sked eller ett glas till julklapp  och man kan gå ihop och köpa tillsammans, då blir det inte så dyrt, utan bara fint.

Tack Gith för att du tog dig tid för att duka upp och inte minst ett stort tack för gofika och trevligt sällskap med dig och ett av dina goa barnbarn.
Gunilla C Johansson

 

bestick-2

Besticksguide
Silverbestick, kontrollerat silver, eller som man säger i dagligt tal ”äkta silver”, är en metallegering som i Sverige innehåller 8 300 tusendelar finsilver. Att det är äkta silver kan man se på stämplarna. Tillverkare, ort, kontrollstämpel, silverstämpling och tillverkningsår är exempel på stämplar som ska finnas på silverbestick för att anses som ”äkta”.

 

Nysilverbestick, tillverkas av en oädel metall, som försilvrats. Egentligen är det en av dessa basmetaller en legering av koppar, zink och nickel som benämns som nysilver. Genom nickeltillsats blir metallen ljus och får hög beständighet och styrka. Innehåller alltså inget silver alls.
Tillverkarens namn förekommer ibland på föremålen.

red
Rostfria bestick, när det gäller kvalitén på rostfria bestick finns det två huvudgrupper. Kromstål innehåller 14 % krom. Kromnickelstål som innehåller en högre halt krom, 18 %, och nickel. Till knivar som måste härdas för att få en bra och tålig egg används kromstål. För att få rostbeständighet har det visat sig att kromnickelstål har bäst egenskap.

Tips, för dig som vill bibehålla dina bestick i finaste skick, kontakta Gith på Garpen för råd och anvisning 🙂


Publicerat

i

av

Etiketter: