Gillis, musikläraren med många strängar på sin lyra

Gillis är för många känd som musikläraren på Fröviskolan och har så varit sedan 1974. Nästa vecka tar sagan slut i samband med skolavslutningen då Gillis går i pension på riktigt. Han uppmärksammades för sitt engagemang för musiken och eleverna redan 1991 med att få  Högsby kommuns kulturpris.

– Ja allt har en början och ett slut så även mina år som musiklärare, men det har varit helt fantastiska år. Jag hoppas verkligen att möjligheterna till att utöva och lära sig spela musik och sjunga återtar sin givna plats för eleverna med många timmar musik. Musik har man ju med sig hela livet, på ett eller annat sätt. Man vet att elever som ägnar tid till musiken faktiskt presterar bättre i skolan.
Det som jag kommer att sakna allra mest är nog alla de musikaler som elever i årskurs 9 genomför varje år, som jag hoppas kommer att leva vidare. Det har varit en ynnest att få se alla elever som mangrant ställt upp till 100 procent för att göra just sin musikal till den bästa genom tiderna.

Tack till er
– Jag vill passa på och tacka alla kollegor, elever, chefer och föräldrar för att ni gjort dessa drygt 40 år till så fantastiskt bra. 4 000 elever har passerat genom åren och till alla er, tack för allt ni berikat mitt liv med.
Till alla er som nu är med på resan genom grundskolan, till er vill jag säga en sak:  ”För att lyckas med studier, fotbollsmatcher,  segling ja vad det än är, så  handlar det ofta  om viljan och tron på sig själv.  Att se saker  och ting positivt, att vilja, gör livet så  mycket enklare. Fortsätt att tro på  dig själv – du är bra som du är.”
En sak är dock säker Gillis är musikläraren som har många strängar kvar på sin lyra trots att han nu alltså lämnar rollen som musiklärare. För med arbete i skogen på gården Öjemåla, seglarskola, barnbarn, Gotländska pälsfår och Lions så kommer vi i olika sammanhang stöta på Gillis i framtiden – Var så säker.

Under bilfärden från Sinnern tillbaka till Högsby så poppar det upp bilder från1985 då det begav sig för min klass 9 c att framföra vår musikal Sound of Music. Peder Karlsson spelade Baronen von Trapp, Karin Selegran barnflickan, Marie Axelsson baronessan. Själv var jag abbedissan. Glömmer aldrig hur mycket tid jag la på att sy huvudbonaden, allt  för att få den vita kanten rak och fin. Glömmer inte heller Karin Selegrans solosång, eller Anders Lundström som lysande militär, Mikael Hjerpe och Patrik Carlsson som några av de yngsta i familjen von Trapp. Vår klassföreståndare Ann-Marie Christoffersson kämpade med oss för att alla repliker skulle sitta som en smäck. Heinz-Günter Strömmer och Gillis jobbade energiskt med att få alla att göra det man skulle i rätt tid, ”rätt tajming” som Strömmer noga påpekade.

Det var verkligen precis som Gillis sa i intervjun, alla gick in i sina roller och sina uppdrag med 100 procent, och visst hade vi roligt. Jag hoppas att många tar sig till Högsby kommun i sommar. Det är kanske inte vyerna från Sound of Music som möter dig, men väl de öppna odlingslandskapen längs Emån och de nybetade naturhagarna.
– De går inte av för hackor de heller.

Gunilla C Johansson


Publicerat

i

av

Etiketter: