Från vrak till åk

Då står hon äntligen färdig, pärlan från 1950, en Ford Anglia som rullat 6 900 mil. Ett renoveringsobjekt som Magnus Hamnert, Högsby köpte på Blocket.se för ca ett år sedan och som genomgått en stor förvandling innan hon ser ut som hon gör i dag.

– Jag har nästan varje kväll under 6 månaders tid arbetat med bilen. När jag fick hem den så såg den inte mycket ut för världen. Tidigare ägare har lackat den minst tre gånger för hand och då med roller. Taket, som är ett vinyltak, var sprucket efter att en katt rasat igenom det. Regnet hade därigenom runnit rakt in i bilen, så all textil var möglig och förstörd.
Det första Magnus gjorde med sin bil var att plocka ner den i delar, förutom motorn som var intakt. Därefter påbörjades arbetet med att slipa bort all gammal färg, detta under 6 veckors tid. Därefter, eller snarare parallellt, började han leta upp nytillverkade originaldelar till bilens inredning.
– Bra med internet, det är bara att söka efter detaljer på engelska så hittar man delarna till sist. Jag hade tur som hittade ett företag som specialiserat sig på att nyproduktion av delar till engelska bilar. Så många beställningar och leveranser har det blivit från England.

Intresse som vuxit sig allt starkare
Efter grundskolan gick Magnus fordonsteknisk utbildning på dåvarande Åsaskolan. Intresset för fordon har med åren vuxit sig allt starkare och vad passar då bättre än att jobba hos Skobes och sälja Ford.
– Nu är jag ansvarig för nybilsförsäljningen för Ford hos Skobes, så att kombinera jobbet med att renovera Fordbilar på fritiden passar väl in som omväxling.

Utmaning
När Innehåll frågade Magnus hur han kom på idén med att ta sig an detta bilprojekt så berättar han att han behövde en utmaning.
– I samband med att jag skulle byta till vinterdäck på bilen, så skadade jag ryggen så pass illa att jag råkade ut för ett akut diskbråck. Fick enorma smärtor och låg inlagd på sjukhuset med morfin som smärtlindring. Efter ca 2 veckor på sjukhuset, blev jag opererad och dagen efter var jag uppe och gick igen. Helt underbart. Jag kände då att jag behövde något att göra där jag kunde bevisa för mig själv att jag kunde, eller snarare vågade göra saker igen. Att då ta mig an projektet att renovera bilen, ja det var så här i efterhand ett bra sätt att komma på banan igen, berättar Magnus.
Magnus är född och uppvuxen i kommunen och bor just nu i sommarhuset i Sadeshult.
– Här trivs vi bra och det finns alltid något att göra när man har hus och bil. Att pendla till jobbet är något som jag gillar för då får man ju köra bil.

Tips till dig som funderar på att renovera en bil
• Köp en bil som är klar säger Magnus och skrattar, och säger sedan i nästa mening, glöm inte bort att det oftast tar mångfalt fler timmar att få i ordning på en bil, så förankra tiden med familjen.
• Akta dig för rost, det tar tid att åtgärda. Fördelen med bilar från 50-talet är att det är tjock plåt och därmed lite rostskador.
• Engelska bilar byggs med tummått, vi är vana vid millimeter. Tänk då på att nya verktyg är en stor startkostnad.
• Satsa på 60-talsbilar, de har bra ram, plåt och oftast bra komfort.

Vad är nästa projekt
Det är lite hemligt, men det är en bil till min fru, en Ford från 60-talet avslöjar Magnus.

//Gunilla C Johansson


Publicerat

i

av

Etiketter: