Högsbyvallare i VM

Som vallare var Mikael Jonsson från Högsby i högsta grad inblandad i det svenska skidlandslagets VM-framgångar.
– Vi firade medaljerna med tårta på kvällarna. Annars jobbade vi på, säger han.

Sedan 45-årige Mikael Jonsson, idrottsfostrad i Berga SOK, som 15-åring lämnade föräldrahemmet Högsby för skidgymnasiet i Huskvarna har han varit verksam inom längdskidåkningen. Under sin tid som lärare på skidgymnasiet i Mora och vallaansvarig för IFK Mora kom han i kontakt med andra länders skididrottsförbund. Mikael var anställd som vallare åt Japans landslag i tio år och åt Kanadas åkare i ett år innan han började i det svenska vallalandslaget för tre år sedan.
– Det är verkligen roligt att kunna arbeta med sin hobby. Samtidigt blir det mycket tid som man är borta från familjen. Jag är anställd av skidlandslaget från första augusti till sista mars, säger Mikael som numera bor i Nässjö.
Mikael var delaktig i OS-succén i Sotji förra året, som följdes upp med nya bejublade guld, silver och brons till Charlotte Kalla, Johan Olsson och de andra svenska åkarna vid hemma-VM i Falun i slutet av februari.
– På VM var vi 14 personer i vallagänget om man räknar in både vallare och teståkare, och det är några fler än på en världscuptävling. Alla hjälps åt att valla och testköra, det blir 1-2 mil att åka varje dag under ett VM.
– Man gläds självklart oerhört när det går bra. Samtidigt är det som ett jobb, vi träffas klockan åtta på morgnarna och sedan kör vi på. Jag var aldrig nere på torget vid någon medaljutdelning, men det blev tårta varje kväll klockan halv tio för att fira de svenska medaljerna.
Efter VM väntar nya tävlingar för landslaget och ytterligare nya vallningsuppdrag för Mikael innan den här säsongen är över.
– Vid världscuperna brukar jag ha särskilt ansvar för Daniel Richardssons, Emil Jönsson och Anna Haags skidor, berättar Mikael Jonsson.

Fredrik Loberg


Publicerat

i

av

Etiketter: