Andreas Prabe driver sedan i somras en hovslagarfirma i Gillberga.
– Det här jobbet är jätteroligt! säger han.
Andreas Prabe har i många år varit verksam inom träindustribranschen. För två år sedan fick han möjlighet att studera till hovslagaryrket. I Lerum i Göteborg arrangerades utbildningen, men sin lärlingspraktik gjorde Andreas Prabe hos en av traktens rutinerade hovslagare – Tommy Syrén i Örnås utanför Fliseryd. Utbildningens slutprov som bestod i teori, att smida en sko och att sko en häst, klarade Andreas Prabe galant. Sedan i juli i år är han igång med sitt eget företag.
Ja, jag åker runt till hästägare i trakterna. Hittills har jag många hästägare i Grönskåra, Älghult, Fagerhult och även i Mörlunda, berättar Andreas.
Om det går försöker jag så klart få komma till flera gårdar i samma område under samma dag, så det blir lite mindre åkande.
Andreas Prabe är uppväxt i Berga. Han har bott med sin familj i Skåne i några år, innan de bestämde sig för att komma hem till Andreas frus familjegård i Gillberga. Där huserar numera även ridhästen La Fakina, minishetlandshästen Eos, några grisar och höns.
När jag var liten gillade jag hästar, men jag är inte uppväxt på någon gård och har inte haft mycket med hästar att göra förrän nu, berättar Andreas Prabe.
Snickra och dona, med hantverk och möbler och så, har jag ägnat mig mycket åt förr.
Nu är det AP Hovslageri som gäller. I skrivande stund har Andreas Prabe uppdrag som hovslagare 3-4 dagar i veckan och därutöver arbetar han i skogen.
Visst är det slitsamt. Som hovslagare står man med böjda ben och böjd rygg länge. Men man tränar upp sig och tränar in en teknik. Om jag bara skulle sko en häst någon gång ibland skulle det bli jättejobbigt.
Man måste sko mycket för att bli duktig och hålla kunskaperna vid liv. Vinklarna på hovarna är viktiga. Det krävs att man tränar ögonmåttet hela tiden.
Om man gör fel på vinklarna får hästen ont i benen Mellan var sjätte och åttonde vecka kommer Andreas Prabe ut till varje hästgård. Han har med sin verktygslåda med hovtång, fil och en rad andra verktyg. Och skorna som han köper in. För några år sedan köpte Andreas Prabe en del skor från Alebo Trading i Ruda.
Det är lite kul. Det är ovanligt med lokala tillverkare av hästskor.
Andreas Prabe berättar att det har blivit populärt att utbilda sig till hovslagare.
Samtidigt finns det väldigt många hästar. Många av dem behöver skor.
Text och foto: Fredrik Loberg