Ny VD med många bollar i luften

Han är uppvuxen i Grönskåra och varit trogen kommunen under alla år som bostadsort.  Under sina år i grundskolan lärde han sig ett och annat kunskapsbaserat, men även ett och annat pojkstreck hanns med under skoltiden.

– Ja det är klart att man har hittat på ett och annat bus, och vem vet, kanske har det att göra med att jag under tre år gick på Rövaremålaskolan som låg mellan Grönskåra och Björkshult, berättar Stefan Henrixon, nytillträdd VD på Högsby Bostads AB. Han bor nu i Böta Kvarn tillsammans med sin fru och har tre utflugna barn och åtta barnbarn och dessutom ytterligare barnbarn på väg.

Gedigen bakgrund
Stefan har en gedigen och mångårig bakgrund inom bostadsbranschen och är väl förtrogen med de frågeställningar och ställningstagande som ett bostadsbolag kan stå inför. Efter grundskolan gick Stefan en ingenjörsutbildning inom byggnation.
Därefter fick han anställning inom fackligt ägda byggbolaget, BPA i Kalmar. Därefter JCC i Kalmar, Mönsterås Bostäder och Byggebo.
– Mina fyra år på Byggebo var riktigt omvälvande. Jag tillsammans med två andra projektledare och 400 byggnadsarbetare fick vara med om den stora omvandlingen av bostadsområdet Kristineberg, Oskarshamn. Hyresgästerna fick vara med och på-verka hur deras lägenheter skulle byggas om och efter att man tagit fram ritningar till varje lägenhet, påbörjades ombyggnationerna. Man rev även flera hus för att ge mer utrymme och grön-ytor mellan huskropparna. Ja det är helt fantastiskt hur man kan förvandla bostadsområden till riktiga oaser.
Efter några år som VD hos Mönsterås Bostäder och Nybro Bostäder fick Stefan kontakt med Högsby Bostads styrelse. Efter ett par möten så landande parterna i att Stefan alltså erbjöds tjänsten som VD.
– Detta är något som jag verkligen sett fram emot och jag hoppas att min branscherfarenhet är en viktigt del i bostadsbolagets utveckling, tillsammans med styrelse, medarbetare och hyresgäster.
Stefan är verksam som VD och kontrollansvarig vid bostadsbolaget ca 1-2 dagar i veckan.
 
Flera större projekt i pipeline
– Vi har fått klart med förvärvet av de mycket fina fastigheterna före detta Firma Helge Hamnert, som såldes via Fastighetsbyrån i Mönsterås och mäklare Otto Sjökvist. Vi har haft en god dialog med fastighetsbyrån under hela resans gång och nu är alltså affären i hamn. Nu övergår arbetet från förvärv att tillsammans med spekulanter och hyresgäster se till att affärslokalerna blir så optimala som möjligt. Fastigheterna håller en mycket hög kvalitet och är gediget konstruerade.
Ett annat byggprojekt där man just nu är inne i är processen att ta fram allt underlag för att kunna göra en så kallad detaljprojektering för är utbyggnad av gruppboendet Odensvi. Här projekterar man för två lägenheter.
– Vi väljer att upphandla byggtjänster i en sådan form att lokala entreprenörer ska kunna ges möjlighet att kunna lämna anbud på olika former av arbetsmoment, som snickeriarbeten, målning, tapetsering för att nämna några områden.
Något som också tillhör ett fastighetsbolags ansvar är att bygga om, bygga nytt, renovera och riva. Det sistnämnda kan uppfattas som något mer dramatiskt.
Att totalrenovera en fastighet kan innebära att hyreskostnaden faktiskt närmar sig nybyggnadshyror och då kan det ibland vara bättre att bygga nytt. Att besluta om rivning av hus kan även vara kopplat till bolagets behov av totala antalet lägenheter. Rivningen av huset på Ringvägen 11 och på Storgatan 5 beräknas ske till hösten.
Rivningsarbeten kommer att pågå under några månader då materialsorteringen är mycket viktig under ett rivningsarbete.

Om 10 år
– Då hoppas jag att det kommunala bostadsbolagets lägenheter håller en god standard och att vi fortsättningsvis har nöjda kunder. Vi har precis som många andra kommuner en stor omsättning på våra hyresgäster. Man kan säga att en lägenhet i snitt byter ägare vart fjärde år. Så det gäller att ha pengar till underhåll för att kunna erbjuda prisvärda lägenheter till nya hyresgäster. Jag hoppas även att bostadsbolagets ekonomi ser så ut att vi kunnat bygga attraktiva boende nära vackra Emån.

Under hela intervjun genomsyras svaren på frågorna av ett genuint intresse för fastigheter och det går inte att ta miste på drivkraften att bra boende står högst upp på Stefans dagordning.

Vi ställde några privata frågor till Stefan
Trivs du bra i Högsby kommun:  Ja
Favoritfärg:  Blå
Favoritmat:  Ragger med fläsk
Favoritbok:  Skumtimmarna
Favoritdryck:  Rött vin
Vad gör dig mest arg:  Orättvisor, när människor far illa och behandlas illa av samhället
Vad gör dig mest glad:  Familjen. Alla våra fina barn och barnbarn.
Detta visste du inte om Stefan:  Jag och min fru är fårägare och har ett 30-tal köttfår och just nu även tre flasklamm.

Gunilla C Johansson


Publicerat

i

av

Etiketter: