Öppet hus, ny SYV och nöjd elev

Vi hoppas på ett välbesökt öppet hus här på HUC.
Vi hälsar såväl högstadieelever, syskon som föräldrar välkomna denna kväll säger Mats Willinder, pedagogisk resurs på HUC, tillika ansvarig för HUC-kvällen.

– Jag har varit här drygt ett år och trivs mycket bra bland elever och kollegor. Min tjänst innebär att vara ett litet extra stöd till våra elever, om så behövs, under deras skolgång hos oss. Det är extra roligt att sy ihop ett öppet hus och få visa upp allt det positiva som finns här på skolan. Allt det där positiva som jag med flera får uppleva dagligen.

Nior
– Öppet hus vänder sig i första hand till alla elever i närområdet som går i årskurs 9 och som står inför valet av gymnasieskola. Vi har i dag program som Barn- och fritidsprogrammet, som inte finns vare sig i Mönsterås eller Oskarshamn. Dessutom har vi Industriprogrammet med inriktning mot svets. Programmet har riksintag och man kan erlägga prov för IW-diplom (International Welding) och efter avklarade studier har man goda möjligheter att få arbete.
Här på HUC har vi också Samhällsvetenskapsprogrammet som är högskoleförberedande samt lärlingsutbildning inom t.ex. Bygg. En stor bredd för en så pass liten men centralt belägen skola, mitt i länet.

Ny studie- och yrkesvägledare
Eva-Marie Lundqvist, nytillträdd studie- och yrkesvägledare (SYV) träffade oss på Innehåll, tillsammans med Sandra Thunberg en av skolans elever, för en liten pratstund.
Vem är Eva-Marie?
– Jag bor i Bockara sedan 2004 efter att ha lämnat storstadslivet och pendlandet från Värmdö till jobbet varje dag bakom mig. Det är en fröjd att bo på en liten ort, och arbeta på en liten ort. Alla känner alla och här i Högsby är det lätt att få kontakt.
Eva-Marie har tidigare arbetat med rekrytering- och bemanningsfrågor och ser sitt nya jobb som vägledare som att verkligen finnas där och just visa på de olika vägvalen man kan göra som student.
– Jag har redan varit och hälsat på elever i årskurs 9 som just nu står inför valet av gymnasieutbildning. Att då få förmånen att vägleda, det är ett bra ord som verkligen beskriver mitt arbete. Här på HUC kan man säga att jag har fyra olika rockar att ta på mig när jag möter elever.  Antingen via grundskola, komvux, gymnasieutbildning eller SFI, så det handlar om allt möta allt från ungdomar till vuxna under en och samma arbetsdag.

Kort restid var avgörande
Sandra Thunberg, elev på HUC är uppvuxen i Berga och har efter lite tuff studietid under högstadiet, hittat sina framgångsfaktorer för att lyckas i skolan, tack vare rätt val av skola enligt henne själv.
– Att bli sedd, hörd och lyssnad på, och för att få den uppbackning som man kan behöva för att klara sina studier, det har  jag verkligen fått på HUC. Alla lärare är så positiva och hjälper till när man behöver, det känns tryggt och jag vet att många med mig tycker likadant.Att inte behöva pendla till skolan var också något som jag vägde in när jag valde gymnasium. Det är stor skillnad och ha 10 minuter till skolan jämfört med de som har 1 timma enkel väg. För mig blev då valet självklart. Men visst, vi är inte flera hundra som går här i Högsby, men vi som går här trivs bra. Jag hoppas många kommer till kvällen då det är öppet hus och får se vilken fin skola och vilka bra lärare vi har här.

Vi på Innehåll tackar för trevliga intervjuer och hoppas att flitens lampa får fortsätta lysa starkt över alla elever på HUC. Att plugga på hemmaplan har sina fördelar G

Gunilla C Johansson


Publicerat

i

av

Etiketter: