Stickcafé

Barn både i Högsby kommun och i Estland kommer under den kommande vintern att värmas av Göta Bergmans stickade kläder.
– Jag älskar att sticka, och jag stickar tills garnet tar slut, säger hon.

Göta Bergman, som växte upp som trettonde barnet i en familj i Skäppentorp utanför Blomstermåla, som tillbringade större delen av sitt vuxna liv med sin familj i ett hus utanför Långemåla, men som sedan fem år tillbaka är bosatt i Högsby, började sticka redan som femåring.
– Ja, jag har med mig det här från början. Alla mina syskon kunde handarbeta och min morfar var skräddare, säger Göta Bergman.
– Jag tycker fortfarande att det är så skoj, och på senare år har jag fått ännu mer tid till att sticka.
Göta Bergman har genom åren på plats bland barnhemsbarn i Polen sett vilken glädje och nytta som hennes kläder och filtar resulterat i. Och på senare år har hon förstått att många barn även i Estland är tacksamma över de kläder som hon har stickat och skänkt till dem genom Shaloms hjälpverksamhet i Oskarshamn.
I ett kollegieblock har Göta skrivit ner allt hon stickat till Shalom under de allra senaste åren: 44 koftor, 47 jumprar, 55 par strumpor, 28 halsdukar, mössor, en filt.
– Innan jag började föra ner den här statistiken hade jag varit nere i Oskarshamn med flera stora kassar, berättar hon.

Göta Bergman tar tillvara allt
– Ja, jag är ju smålänning. Det blir inga massor över. Har jag inte så mycket så blir det kanske bara ett par strumpor. Har jag mer så kanske det blir en halsduk, och har jag annat tjockt garn så kanske det blir en filt eller en mössa.
– Men det blir fint i alla fall.
Hur många timmar eller dagar som hon totalt lägger ner på stickningen har hon inte räknat efter.
– Oj. Oj, nej det har jag inte.
– Om kvällarna när teven går så stickar jag. Jag mår bra av det.
De flesta kan lära sig att sticka, säger Göta.
– Många män har också börjat har jag förstått.

Stickcafé
Göta Bergman, Inger Gustavsson och ytterligare några damer från Högsby och Ruda samlas varannan vecka på Wickbergs i Högsby för att sticka babypaket till nyfödda i Högsby kommun.
För några år sedan samlades en grupp Fliserydsbor till stickkafé och det är därifrån som Inger Gustavsson och Göta Bergman plockade upp idén om ett stickkafé även i Högsby. Efter hand föddes tanken om att skänka de stickade kläderna till nyfödda i Högsby kommun, och sedan cirka två år sponsrar Högsby kommun garninköpen.
– Vi samlas varannan onsdag förmiddag på Wickbergs. Vi stickar, virkar filtar och har trevligt tillsammans, säger Inger Gustavsson.
– Vi är 7-8 damer som träffas men det finns plats för fler.
– Det här är en bra sak för Högsby kommun och har blivit som ett inslag i kulturlivet. Ibland har det kommit in besökare från andra kommuner som sagt att de vill försöka starta något liknande i sina hemkommuner.
Till varje nyfött barn stickas och paketeras en mössa och en kofta. Hittills har 25 babypaket delats ut.
Men vårt bekymmer är att vi inte når ut till alla. Vi skulle väldigt gärna ha hjälp från barnavårdscentralen och föreningar eller organisationer så att vi verkligen får ut paketen till alla nyfödda i kommunen. Den som kan hjälpa till med det får väldigt gärna höra av sig, säger Inger Gustavsson.

Text och bild Fredrik Loberg


Publicerat

i

av

Etiketter: