Stora framgångar för lokal klubb i SM

Fyra av Högsby pistolskytteklubbs aktiva och skjut-glada medlemmar åkte den 260 mil långa resan till Boden för att ställa upp i SM.

– Vi har bara missat SM ett år, annars har klubben varit ute konstant och skjutit säger Mattias Gustavsson, Högsby Pistolskytteklubb.
Till detta SM tyckte vi det var långt att åka med en enkel resa på 130 mil, så det var mycket snack innan om vi skulle åka – både långt och dyrt.
Men vi snackade ihop oss och bestämde oss i alla fall för att åka. Vi såg resan som både semester och lite hobby, vi gör det definitivt inte för prispengarna.
Inom pistolskytte finns nästan inga prispengar. Dagens bästa skytt kan få, om han eller hon har tur, en prispeng på 500 kronor.
Man tävlar för eget nöje skull och man tävlar om äran, och den går inte att köpa för pengar, säger Mattias.
Det tog 17 timmar med husbil att ta sig från Högsby upp till Boden. Man övernattade inte utan bestämde sig för att turas om att köra.
Kvartetten som försvarade klubbens placeringar var Jonas Garpenstedt, Björn Garpenstedt, Mattias Gustavsson samt Sören Josefsson.
– Vi känner varandra mycket väl, då det är vi fyra tillsammans med Mats Granström som oftast är ute och tävlar fast då lite mera lokalt under tävlingssäsongen. Sammanhållningen är viktigt för att man ska tycka att sporten är rolig, poängterar Mattias.

Guld, brons och höga placeringar
Under de fyra tävlingsdagarna gick det ännu en gång mycket bra för klubben.
– Vi tog hem ett guld i lag-SM i fältskytte, vapengrupp B, det vill säga vi skjuter på rörliga och stillastående figurer ute i skog och mark. När figurerna dyker upp enligt spelreglerna så gäller att vara skärpt vid varje station så man träffar, och träffar just sin figur.
Vapengrupperna delas in utefter vilken typ av vapen du använder vid skyttet. De vi använder är regelrätta tävlingspistoler som kan vara både fin- och grovkalibriga.
Man tog hem ett lagguld och målsättningen var att ta hem minst ett guld. Man tävlade varje dag och medaljskörden landade på att Sören tog ett individuellt brons i precisionsskytte, Jonas tog en 7:e plats i fältskytte vapengrupp B. Mattias tog en 10:e plats i revolverfältskytte.
– Det var många duktiga skyttar som tävlade under dessa dagar, varför våra placeringar är mycket bra.
Ungefär 300 tävlande deltog i respektive tävlingsgren och under hela SM genomfördes 1 700 starter, så det var minst sagt strid om topplaceringarna.

Bra val med Boden
– Boden som är en gammal militärstad passade ju oss och alla andra tävlande perfekt, och jag tror nog att vi var många som passade på att besöka en av de många fästningarna.
Mattias och de övriga ångrar inte en minut att de åkte landsvägen till Norrland, då det var mycket att se. Allt från Höga Kusten och den vidunderliga utsikten man får när man åker norrut.
– På resan upp så körde vi ju mot ljuset och  det är ju inte mörkt många minuter under sommardygnen i norr, så att sitta med solglas-ögonen på sig kl 02.00 på natten var lite speciellt.

Därför skytte
• En individuell sport där man tävlar mot sig själv.
• En ärlig sport, du får de poäng du skjuter dig till, det går inte att skylla på ett dåligt domarbeslut.
• Alla som testar tycker att det är en sport som utmanar, då det är mycket som ska klaffa för att det inte ska klicka.
Mattias hälsar de som vill prova på sporten varmt välkomna på onsdagskvällar till skjutbanan vid Stora Hanåsa, Högsby, där man tränar fram till mitten på september.

//Text Gunilla C Johansson Foto: Björn och Jonas Garpenstedt.


Publicerat

i

av

Etiketter: