Tänk efter före

Allt fler och fler skaffar sig ATV eller som man säger i dagligt tal, 4-hjulingar, och försäljningskurvorna pekar rakt upp. De populära bensindrivna ATV-fordonen började dyka upp på den Svenska marknaden för drygt 25 år sedan, och var initialt endast något som användes inom jord- och skogsnäringen.

Allt eftersom intresset för ATV ökat så är det numera ett fordon som an-vänds även som ett fritidsfordon. Att ta sig ner till en sjö för att fiska via gamla och smala skogs-vägar är ett exempel, att ta sig fram och se över stängsel till beteshagar ett annat.
Hojbiten i Högsby har mångårig erfarenhet av försäljning av ATV-fordon och har följt utvecklingen genom åren.
– Ja vi har sett hur intresset ökat år från år och att det är ett populärt motorfordon med ett brett användningsområde. Vi har numera allt från mopeder, MC och ATV i vårt sortiment och eftersom vi i huvudsak arbetar med reservdelar till fordon så har vi
pärmvis med reservdelar berättar Morgan Svensson, Hojbiten Högsby.

30 år i branschen
Morgan har drivit företag inom branschen i ca 30 år och har aldrig ångrat sig en enda dag.
– Det är en rolig bransch att jobba i och man träffas så otroligt många människor i alla åldrar. Att se glädjen i unga grabbar som fått sin första moped komma in för att köpa lite tillbehör, eller behöver hjälp när mopeden krånglar, det är så roligt. Viktigt att tänka på att den där unga grabben som kommer in, han blir ju äldre och kanske köper sig en MC eller ATV, då gäller det för oss att ta hand om alla kunder och vara behjälplig.
På Hojbiten säljer man både eldrivna som bensindrivna fordon, en verksamhet som en gång startade i en gammal ladugård.
– Det höll inte mer än 7 månader innan vi vuxit ur den ombyggda ladugården och flyttade in i de lokaler vi nu flyttar ur för att etablera oss i Högsby. Det ska bli spännande att prova något nytt. Vi fick ett tips av Mats på Mäklarhuset om en tom lokal och efter att vi åkt och tittat så bestämde vi oss för att försöka förvärva lokalerna. Det är bra lokaler med ett perfekt läge, och vi hoppas att fler företag vågar satsa i Högsby.
Säkerhet
Vi pratar en hel del om de olika fordonen man kan köpa av Hojbiten och kommer in på säkerhet.
– Uppriktigt så hoppas jag verkligen att fler och fler köper mer än bara en hjälm när man tänker på skyddsutrustning. De som kör MC är goda förebilder på användning av hjälm, ryggskena, stövlar, handskar, overaller, ja allt som går att köpa för att få ett så högt personlig skydd som möjligt. Däremot ser jag med oro på alla som kör ATV. Här köper man på sin höjd en hjälm och det händer dessvärre ganska ofta att jag ser förare av ATV som inte använder hjälm fast man vet att den ligger där hemma på hatthyllan.

Goda råd till dig som köpt eller funderat på att köpa en ATV
•     Tänk på den personliga skyddsutrustningen.
•     Köregenskaper när du använder dig av 2-hjuls- eller 4-hjulsdrift varierar kraftigt, främst när du svänger.
•     Olyckan med en ATV är oftast framme då man håller för höga hastigheter och där man välter och får fordonet över sig.
•     Sitt ned när du kör, grensla alltid sadeln, ett ben på varje sida, allt för att du ska sitta stadigt.
•     Fordonet lockar till höga hastigheter men insatsen är för hög.
Att åka ATV är ett bra sätt att komma ut i naturen för personer med funktionsnedsättning.

Visst gillar jag bilen men frihetskänslan med dessa fordon, ja den går aldrig att få i en bil. Men jag föredrar bilen när det börjar bli höst, avslutar Morgan.

Gunilla C Johansson


Publicerat

i

av

Etiketter: