Vi på Innehåll hoppas att våra läsare haft en bra jul, ett gott slut på 2013 och en bra start på 2014.
Under hösten inledde vi ett tema under namnet Må bra. Ett begrepp som vi tidigare nämnt är ett vitt begrepp och som innefattas av många subjektiva beskrivningar på vad som betyder att må bra.
I detta nummer har turen kommit till en person som under hela sitt tidigare och nuvarande arbetsliv arbetat med att få människor att må bättre, Anne Kängström, medicinsk yogaterapeut. Hon bor på gården Kalvenäsmåla, strax utanför Berga och har under de senaste sex åren drivit sitt företag Anne’s Kroppsvård & Yogaklinik.
– Jag har alltid under alla mina yrkesverksamma år arbetat nära andra människor och då med målet att de ska må bättre, eller behålla en god hälsa. Jag började min yrkesbana på Solhöjden på den tiden det var omfattande rehabverksamhet i bassängen och behandlingsrummen under 1970-1990-talet. Därefter arbetade jag under 13 år hos Kerstin och Rune Persson samt Therese Ekblad som assistent vid behandlingar via Mittlänets Rehab och Högsby sjukgymnastik. Här fick jag mycket arbetslivserfarenhet och goda insikter inom sjukgymnastik.
En kurs förändrade framtiden
Anne har tidigare själv haft problem med migrän och en höstdag för sex år sedan tog Anne tåget till Stockholm och gick en kurs i medicinsk yoga. Denna dag förändrade hennes liv.
– Jag kände hur den medicinska yogan hjälpte mig, hur migränen släppte efter och hur jag sakta med säkert fick tillbaka ett drägligt liv. Numera används inte begreppet medicinsk yoga utan Mediyoga, detta för att inte blandas ihop med andra former av behandlingar.
Jag utbildade mig till terapeut inom området och har sedan dess varit egenföretagare och hållit många kurskvällar och yogatimmar för kursdeltagare.
Handlar om att ta hand
om sig själv – stanna upp
Ordet yoga och att gå på yoga kan vara lika främmande för vissa som välkomnade för andra.
Enkelt förklarat så är yoga en dynamisk träningsform som bygger på mentala tekniker, och fokus som sammanlänkas med fysiska rörelser och andning. Man använder sig av enkla tekniker för avslappning och koncentration och man arbetar bland annat med andning, muskler, leder, nervsystem och hjärna. Målet är att kropp och tanke följs åt och man eftersträvar en helhet.
– Det känns extra stimulerande att arbeta med Medi-yoga när även sjukvården väljer att rekommendera detta som alternativ vård vid exempelvis migrän.
Anne berättar vidare, mycket engagerat och med värme, om alla personer som passerat genom åren, en del som lämnat och en del som fortfarande är kursdeltagare och som fått lindring av symptom med hjälp av Mediyoga.
Ja, att få vara en del i en människas resa från att må riktigt dåligt till att kunna komma tillbaka till arbetslivet och vardagen igen är något som är svårt att sätta ord på. Att se hur det riktigt lyser i ögonen på en person som fått tillbaka livsgnistan och som känner att de fått tillbaka sin självkänsla, det är det som gör mitt jobb så bra som det är.
Kursdeltagare
När vi träffade Anne så hade hon två kursdeltagare på plats som berättade lite om hur de upplever Mediyoga.
– Jag fick kontakt med Anne för cirka sex år sedan och jag hade tidigare erfarenhet av yoga. Sökte mig hit för att jag kände mig stressad och behövde komma ner i varv. För mig handlar yoga om att dels få egentid och att bara vara, men även om att jag tar hand om mig själv. Det finns säkert flera sätt att stressa ned och känna lugn men för mig passar Mediyoga mycket bra. Jag kommer hit en gång i veckan och har gjort så under flera år. Kan varmt rekommendera den som är nyfiken på detta att gå på de prova-på-kurser som Anne har. För mig var yoga ett lätt val eftersom jag alltid varit intresserad av detta, säger Birgitta Petersen.
– Jag har gått hos Anne i fyra år och lärde känna henne via vatten-gympan på Solhöjden. Jag har kraftig Artros vilket innebär värk och stelhet i rygg, knä och höfter. När jag kom hit första gången så
kände jag;
– Men oj vart har jag kommit? När alla satt eller låg på dynor på golvet kändes det som alla stirrade på mig, vilket de inte gjorde. Men jag gav mig inte utan bestämde mig för att gå hit och efter 2-3 terminer så kände jag att mina besvär lindrades. När jag kom hit första gången kunde jag inte komma ner på golvet utan satt på en stol. I dag har jag ökad rörelseförmåga och mindre besvär och kan komma ner och sätta eller lägga mig på dynorna på golvet. Jag var sjukskriven när jag kom hit, vilket jag inte är i dag utan klarar min vardag och mitt arbete som undersköterska inom kommunen. Jag säger inte att detta passar alla, men för mig har detta varit nyckeln till att komma tillbaka till ett nytt liv. För den som är här första gången eller bara hört talas om yoga så kan det låta flummigt, det tyckte jag med. Men jag vet hur det är att vara sjukskriven och inte kunna något och jag vet hur detta har hjälpt mig tillbaka. Men som sagt, allt passar inte alla men hoppas att fler vågar prova, säger Eva Petersson.
Anne berättar vidare
Exempel på positiva effekter som framkommit i såväl studier som från kursdeltagare är bättre sömn, man upplever mindre stress, känner sig starkare psykiskt och fysiskt, lägre blodtryck. Mediyoga används bland annat vid symptom som utbrändhet med mera.
– Precis som Eva säger så passar inte yoga alla, precis som med allt annat. Viktigast är att man väljer att göra något som man mår bra av. Jag hoppas att den som är nyfiken på yoga faktiskt provar och känner efter om det kan vara något för just honom eller henne. Man måste ju vara lite nyfiken och våga prova saker och ting här i livet. Vill tillägga att jag har en hel del kursdeltagare som kommer hit för att, just det, bara vara och få må bra.
Vi tackar Anne och kursdeltagarna för en trevlig pratstund och det var enkelt att fotografera i den svagt upplysta lokalen tack vare konsten att kunna sitta stilla och bara vara. Det i sig kan nog vara en utmaning för en och annan…
//Gunilla C Johansson