Våren är här med fyrverkeri

Nästa vecka hälsar vi våren välkommen med att tända elden på Valborgsmässoafton. En traditionsenlig aktivitet där många i Högsby samlas runt elden och sjunger ut vintern och in våren och sommaren, i år tillsammans med trubaduren Perla Bjurenstedt i Lanhagen.

– Tidigare var det scoutkåren som höll i arrangemanget, men vi fick frågan om att driva arrangemanget vidare och tackade ja till detta säger Kristina Johansson, pastor i Filadelfia Högsby och Missionskyrkan i Berga.
Perla är en erkänt duktig trubadur som är känd för att få publiken att sjunga med. Arrangemanget brukar vara välbesökt men är väderberoende så vi hoppas på uppehåll denna vårkväll. Vi hoppas att fiskedammen och ansiktsmålningen får besök av många barn. Kvällens aktiviteter är många men fyrverkeriet höjer firandet upp till skyarna. Dagarna innan Valborg kommer han dessutom att besöka elever på skolorna och sjunga tillsammans med temat, alla får vara med.
Kristina som är utbildad barnmorska arbetar i dag som pastor på heltid sedan 7 år tillbaka. Hon har även en viss teologisk utbildning och hon trivs bra i kommunen.
– Det är positivt för mig att kunna vara en del i ett arrangemang som just valborgsmässofirande, vilket gör att jag träffar nya människor utanför kyrkans väggar.

Vi frågade om det finns något som hon tagit med sig till trakten?
– Det måste vara att baka tunnbröd. Jag är uppvuxen med tunnbröd och tycker att det är fantastiskt gott. Då det är lite svårt att baka själv så frågade jag vid ett tillfälle om någon ville hjälpa till, och det var många händer som sträcktes upp. Numera bakar vi tunnbröd utomhus vid ICA ett par gånger om året, vilket uppskattas av många.

Vad har då Småland lärt dig
– Det var en enkel fråga, det är att vara ute i skogen och plocka gula kantareller, det är Småland för mig.
Gunilla C Johansson


Publicerat

i

av

Etiketter: