Sporten som har medvind

Högsby Bordtennisklubb, Högsby BTK grundades i mitten av 1930-talet av bl.a. Evald Ljungström. Intresset för sporten har varierat, men i dag är trycket stort på tränare då intresset ökat markant för sporten.

– Jag själv har varit med sedan 1980 med endast några små uppehåll. Började som tränare vid 13 års ålder, och idag är jag ordförande, ledare och tränare. Så det blir runt 15-20 timmar i veckan i genomsnitt på det idrottsliga säger Patrik Jonsson, Berga.
Såväl Patrik som hans fru Camilla är tränare i Högsby BTK, men även sönerna Alexander, Kim och Emil hjälper till på träningarna med stor energi.

Emil kvalificerade sig till SM
Det är med stolthet och ödmjukhet i rösten som Patrik berättar att hans yngsta son Emil, 12 år, är den som nu satt Högsby BTK på kartan genom att som första ungdom i klubbens historia blivit uttagen till Ungdoms SM i Helsingborg, som arrangerades förra helgen.
– Emil kämpade med glöd och energi och tävlade mot 80 spelare i hans grupp P-12 som kom från hela Sverige. Han slutade på en imponerande 19:e plats.

Innehåll frågade Emil hur det kändes
att ställa upp i SM
– Ja det var riktigt nervöst innan vi började spela, jag har ju aldrig innan ställt upp i en så stor tävling. För att få tävla så måste man ju kvalificera sig och jag är rankad 71:a i Sverige och jag blev så glad när jag kom på 19:e plats. Mamma och pappa var lika glada som jag när tävlingen var slut och att det gick så bra.
Emil kommer under sommaren delta i två träningsläger och ser fram emot dessa. Han varvar träning med lite dataspel och kompisar men så säger Emil, – Jag håller ju på med lite annan sport, men inget kan slå bordtennis.
Stor intresse
Just nu har klubben hela 30-talet ungdomar från bland annat Berga, Högsby och Bockara som tränar i Berga skola.
Man har träning 4 gånger i veckan med 5 olika träningsgrupper och 3 lag i seniorsammanhang. Ytterligare tränare i Högsby BTK är Christoffer Forsberg, Stefan Johansson och Kjell Lindvall. Var fjortonde dag tränas spelarna av Kaj Eriksson, Oskarshamn.

Höjdpunkter
– Det måste varit 2004 då Jan-Owe Waldner kom till semifinal i OS. Den hösten var vi som mest 44 spelare på en träning, då vi bara hade fem bord så det var en prövning.
Vi åker ofta ut på tävlingar alla spelare tillsammans. Under sista tävlingen lyckades jag med bedriften att i min klass med 48 personer som gick till start, stå som vinnare. Även en nybliven 43-åring kan man säga är still going strong. Vi hade vid den tävlingen ytterligare en på första plats och två på andra plats.

SM vinnare till Berga
För att ytterligare sporra alla aktiva spelare mot högre höjder så kommer man att anordna en träningsdag den 5 maj med Fabian Åkerström, SM-vinnare 2013, och hans klubbkompis från BTK Frej, Växjö, Andreas Thörnqvist.
– Jag är oerhört glad över att  de båda tar sig tid att komma till oss i Berga. Båda har ju själva varit nybörjare och haft sina förebilder, vilket gör att de vet hur viktigt det är för spelarna att få träffa personer som lyckats i sitt spel.
Denna säsong går snart mot sitt slut men man kommer fortsättningsvis att träna en gång i veckan efter sommaren. Alla som vill börja spela hos oss är varmt välkomna.

Innehåll tackar för ett härligt möte och önskar hela gänget lycka till med de sportsliga utmaningarna. Idrottsutövning är verkligen nytta med nöje.

//Gunilla C Johansson


Publicerat

i

,

av

Etiketter: