Varje år under vecka 39 anordnar myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) en beredskapsvecka med syftet att stärka invånarnas krisberedskap. Under årets vecka samarbetar många samhällsaktörer med att informera och uppmärksamma det nationella temat ”Sätt i gång!”.
Innehåll träffade kommunens säkerhetssamordnare Michael Sördal på biblioteket där han under onsdagen fanns tillgänglig för att svara på allmänhetens beredskapsfrågor. Vi passade naturligtvis på att fråga Michael om Högsbys lokala beredskapsvecka.
Hur har upplägget för beredskapsveckan i Högsby sett ut?
– Vi tjuvstartade redan vecka innan då vi la upp kampanjen ”Sätta i gång!” på sociala medier. Via den plattformen kunde invånarna ta del av viktig information och material från MSB. Kommunen delade länkar till MSB: s webbseminarium och vi anordnade bland annat test där deltagarna kunde uppskatta sin egen grad av beredskap. Tillsammans med andra viktiga samhällsaktörer fanns kommunen dessutom vid tre tillfällen ute på plats i samhället för att prata beredskap med dem som önskade.
Kan du ge några praktiska tips på hur personer kan höja sin privata beredskap?
– Många tror att det är en resursfråga men mitt råd är att sakta bygga en beredskap genom att till exempel köpa en extra matkonserv eller ett pastapaket när du handlar. Skapa successivt ett lager med förnödenheter och bekanta dig med allt så du vet hur du tillagar maten och hur du hanterar utrustningen vid en eventuell kris. Förkovra hela tiden kunskap via information från tillförlitliga källor.
Vad kan ett lager innehålla?
– Under veckan lottade vi ut en beredskapslåda fylld med proviant och utrustning som kan behövas i kris och även om alla har olika förutsättningar kan den lådan fungera som ett exempel för den som vill bygga ett eget lager. Vår krislåda innehöll bland annat ett första hjälpen-kit, radio med tillhörande batterier och vattenreningsfilter. Provianten i lådan bestod av gryn, ris, pasta, matkonserver, tomatsås, bönor, ost på tub, olja, sylt, kaffe, fruktdrycker och mycket mer.
Varför behövs det en beredskapsvecka?
– Krisberedskap rör ett obekvämt ämne som folk gärna undviker i vardagen så därför fyller denna vecka ett stort och viktigt syfte. I regel behöver gemene man vara bättre rustad då alla kan bidra till Sveriges totalförsvar. Ju mer förberedd du är och därmed klarar dig utan stöttning, desto längre räcker samhällets resurser till dem som verkligen behöver dem. Inom kommunen jobbar vi med olika nivåer av beredskapsfrågor under hela året. Arbetet sker både internt och externt med ambitionen att upprätthålla verksamheten på en tolerabel nivå oavsett grad av kris. Det är viktigt att kommunen, invånarna, föreningar, företag och andra samhällsaktörer samarbetar för ett brett beredskapstänk. Beredskapsveckan innebär en årlig informationsinsats under sju dagar men för den som har frågor angående beredskap går det givetvis bra att kontakta mig oavsett om det är beredskapsvecka eller inte.
Text: Nina Sabel.
Beredskapsveckan Högsby fick ett brett gensvar. Nytt för i år var att man hade tre informationsträffar som hade förlagts till Coop, Högsby bibliotek och Ica Matmästarn.
Det var beredskapssamordnare Daniel Backenius, kommunikatör Beatrice Bergeskans och säkerhetssamordnare Michael Sördal vid Högsby kommun som höll i trådarna. Utöver kommunen var andra viktiga samhällsaktörer som räddningstjänsten, Svenska kyrkan, Hemvärnet, Röda Korset och Högsby Lions Club engagerade i beredskapsveckan.
Målsättningen med veckan var att göra gemene man medveten om hur de kan stärka sin hemberedskap vid en eventuell kris. Mycket handlade om att kunna gå från tanke till handling och därmed ta det sista praktiska steget för en god egen beredskap för att kunna klara minst en vecka utan samhällets stöd vid kris och krig.
– Vi tyckte det var en självklarhet för Högsby kommun att vara med i beredskapsveckan och satsade denna gång mycket på information ut till invånarna. Vi poängterade gång efter annan hur viktigt det är vara förberedd vid en krissituation. De är mycket man kan göra vad gäller exempelvis ved, vatten och mat. Vid strömavbrott är det angeläget att ha skaffat batterier till radion eller att ha tillgång till en bärbar radio med vev. Mat är en viktig fråga och att frysen är laddad. Vi är mycket nöjda med engagemanget för årets beredskapsvecka, betonar beredskapssamordnare Daniel Backenius.
Text: Ingvar Gunnarsson
Läs senaste numret av Innehåll på https://issuu.com/wahlins/docs/2024-10_oktober_innehall_ok?fr=xKAE9_zU1NQ