Beredskapsgruppen POSOM är kommunens kristeam

Foto: Maria Sten-Lundgren och Carola Gandskog, är samordnare för POSOM-gruppen i Högsby.

Förkortningen POSOM står för psykiskt och socialt omhändertagande och är en kommunal resurs som aktiveras vid olika typer av extraordinära krissituationer.
– När katastrofer som påverkar ett stort antal människor inträffar räcker inte alltid samhällets ordi-narie resurser till och då ansvarar POSOM för att ge akut krisstöd och krisbearbetning till de drabbade, säger Individ- och familjeförvaltningens Maria Sten-Lundgren och Carola Gandskog som är samordnare för POSOM-gruppen i Högsby.

POSOM finns i många kommuner och även om gruppernas sammansättning och arbetssätt kan skilja sig något är POSOM-gruppernas främsta syfte att via stödinsatser förebygga psykisk ohälsa för dem som blivit direkt eller indirekt drabbade av en omfattande katastrof eller olycka.
– Förutom att bistå med akuta insatser är POSOM:s uppdrag dessutom att bedriva utbildning och rådgivning inom krishantering för att på så sätt bidra till samhällets beredskap att hantera extraordinära händelser som till exempel större trafikolyckor, bränder och andra katastrofer som påverkar flertalet människor och samhällsfunktioner, säger Carola. POSOM-gruppen samordnar nödvändiga insatser och kan erbjuda stödsamtal, tillförlitlig information och praktisk hjälp med primära behov som kost, logi och kläder.

I Högsby kommun är det socialchefen som beslutar när POSOM-gruppen ska aktiveras och det kan ske genom information från bland annat blåsljusverksamheten, krisledningsgruppen och civilsamhället.
– Medlemmarna i gruppen kommer från olika delar av kommunens verksamheter och på detta sätt samlas en bred kompetens och stor lokalkännedom i teamet, säger Maria. Genom att handplocka personer från olika verksamhetsområden blir vi mindre sårbara. Vi samarbetar också med Röda Korset och Svenska Kyrkan.

POSOM-gruppen har funnits i många år men fick en omstart år 2017 efter att ha legat vilande. Året därefter inleddes ett samarbete med Mönsterås kommun.
– När en katastrof sker i små samhällen påverkas de flesta av oss på ett eller annat sätt och då kan det vara nödvändigt med stöd utifrån, menar Carola. Under året har vi stödgruppsträffar med POSOM-gruppen i Mönsterås och vid externa utbildningstillfällen övar vi tillsammans på olika tänkbara scenarion.
Alla kommuner ska ha ett fungerande kort- och långsiktigt krisstöd och med hjälp av bidrag från Krisstödsmyndigheten säkras att POSOM-grupperna får adekvat kontinuerlig utbildning.
– POSOM-gruppen är en värdefull resurs som har en avgörande roll och funktion i kommunens krisberedskap, säger säkerhetssamordnare Daniel Backenius. I samverkan övar och utbildar sig POSOM-gruppen för att vid behov på ett snabbt och effektivt sätt kunna ge stöd till drabbade. Med ett starkt engagemang och driv, bred kunskapsbas och lokalkännedom har gruppen en betydande del i att förebygga psykisk ohälsa hos dem som påverkats av en krissituation.

Text och foto: Nina Sabel

Läs den bläddringsbara tidningen via länken: https://issuu.com/wahlins/docs/innehall_h_gsby_nr_3_2025?fr=sMTI4ZjgzODE4OTE


Publicerat

i

av

Etiketter: