Dackedagen – en heldag i medeltidens tecken

Bild: Alexander Steinvall och Maik Rohde tillsammans med sin modell av Nils Dacke.

Den 7 september firas för andra året i rad Dackedagen på Bolagsområdet i Virserum.
– Det blir en festlig dag då vi uppmärksammar upprorsmannen Nils Dacke och Dackefejden men också den medeltida människans hårda liv, säger Alexander Steinvall.

Dackedagen anordnas av Hultsfreds kommun, Region Kalmar län, Kalmar länsmuseum och den ideella föreningen Nils Dacke som är en lokal grupp som består av historikern Alexander Steinvall och museiutställaren Maik Rohde.
– Nils Dacke var ledaren för Dackefejden som är det största bondeupproret i Sveriges historia. Det avgörande slaget skedde år 1543 strax utanför Virserum och där stod Gustav Vasa och hans män som slutgiltiga segrare. Trots utgången där den rika eliten vann mot de fattiga bönderna tvingades Vasa tack vare upproret att fortsättningsvis ta mer hänsyn till folkets röst för att slippa fler uppror. Därmed kan man säga att fröet till demokratin såddes här i trakten. Nils Dacke är en del av vår småländska identitet och vi vill ta vara på historien och hålla anorna från Dacke levande, säger Alexander.
Alexander och Maik har under många år arbetat med att skapa en utställning bestående av en mängd olika autentiska föremål såväl som replikor. Dackedagens besökare kan på utställningen beskåda en rad arkeologiska fynd, fyra fullskaliga figuriner varav en förställer Nils Dacke samt tidsenliga modellrekonstruktioner av Dackes hus, en bondgård och Tveta kyrka.
– Utställningens kanske mest spännande föremål är de kanonkulor som hittats vid den avgörande slagplatsen och deras äkthet har verifierats både av två museer och vid ett besök på Antikrundan, säger Alexander. De tyska legoknektarna som stred för Vasa tog med sig kanonkulorna från Tyskland och fyndet av kulorna blir ett väldigt konkret bevis på vad som utspelade sig här i trakterna.
Under Dackedagen kommer hela Bolagsområdet att vara öppet vilket innebär att gästerna kan besöka Möbelindustrimuseet, Telemuseet, Konsthallen, Vävstugan, hantverksmarknaden och mycket annat. För den som vill finns möjlighet att prova på pilskytte och i smedjan kan besökarna smida sin egen Dackekrok. Den hungrige kan välja fika eller mat från någon av områdets tre serveringar.
– Historikern Olle Larsson från Växjö har skrivit en bok om Gustav Vasa och han gästar oss för att berätta mer om den intressanta kungen medan jag och Maik föreläser om bonden Nils Dacke som blev upprorsledare, säger Alexander.
Medlemmar från Calmar Renässansgille kommer klä ut sig till Vasas legoknektar och gå runt bland besökarna medan de bjuder på spontan teater och rollspel. Även huvudpersonen Nils Dacke och Gustav Vasa kommer att synas på området och de gestaltas av deltagare från Teaterföreningen.
– Visionen är att vår tillfälliga utställning en dag kan bli permanent och utökas med allt fler fynd som kan bidra med mer kunskap om Dacke och de betydelsefulla upproren. Vi vill veta mer om den mytomspunne legenden och om folket som stred vid hans sida. De var helt vanliga fattiga bönder som med en yxa eller påk mötte beväpnade elitsoldater rustade för krig. Hur såg böndernas liv ut och vad drev dem att revoltera? Jag och Maik vill sprida kunskap om vår fascinerande lokalhistoria och Dackedagen innebär en unik möjlighet för besökarna att lära mer om Smålands egen Braveheart och tiden han levde i, säger Alexander avslutningsvis.

Text: Nina Sabel. Bilder: Privat

Läs den bläddringsbara tidningen via länken: https://issuu.com/wahlins/docs/2024-09_sept_innehall_ok?fr=xKAE9_zU1NQ


Publicerat

i

av

Etiketter: