Det perfekta fjärilssläppet!

Lärare Birgitta Bom släpper ut de vackra Tistelfjärilarna.

Under 20 dagar har elever och lärare på Skyttefällaskolan i Berga följt tistelfjärilens fantastiska förvandlingsprocess från liten larv till fullt utvecklad fjäril.

– Vi har lärt oss massor om fjärilens livscykel och nu är det dags att släppa ut dem så att de kan lägga ägg som blir till nya fjärilar, säger eleven Hilma Elmdal.

Stämningen är upprymd när eleverna på rad promenerar mot den öppna gräsytan ett stenkast från skolan. Barnen är överens om att just denna dag är en toppenbra dag att släppa ut fjärilarna på eftersom solen är solig, det blåser alldeles lagom och det finns gott om blommor i närheten.
– Det är bra att våra fjärilar släpps ut nära skolan så de kan komma tillbaka och titta in i vårt klassrum, menar Bella Söderström Axelsson. Kanske vill de komma tillbaka och hälsa på oss.
Fjärilsuppfödningen är ett projekt inom skolans NTA-undervisning som står för Naturvetenskap och Teknik för Alla. Arbetet syftar till att barnen på ett pedagogiskt och konkret sätt ska få förståelse för naturen och fjärilens livscykel.
– För cirka tre veckor sedan levererades ett fyrtiotal larver från England och idag kan vi konstatera att varenda larv nu kan släppas ut i frihet som en fulländad tistelfjäril, säger lärare Birgitta Bom. Alla barnen har följt metamorfosen med stort intresse och det har varit en mycket lärorik tid.
Innan det är dags att lyfta på de tre fjärilsburarnas lock förklarar barnen ivrigt hur en liten larv kan förvandlas till en insekt med mönstrade vingar och sugsnabel.
– Larverna kom till oss i små koppar och vi gav dem malvasmet att äta eftersom de älskar malva, berättar Hilma. Sedan klättrade de upp till locket och hängde upp och ner från taket tills de blev puppor, då flyttade vi dem till den stora lådan. Det var häftigt när vingarna vecklades ut!
Det börjar närma sig stunden för det efterlängtade fjärilssläppet och barnen samlas runt sina lärare Birgitta Bom, Susanne Karlsson samt Elin Jonasson som har varsin kartong med flygfärdigt innehåll. Det glada sorlet har tillfälligt ersatts av förväntansfull tystnad men när den första fjärilen lyfter mot friheten hörs ett unisont jubel från barnen. En efter en lämnar fjärilarna de vackert inredda lådorna och barnen ser stolt och länge efter dem.
– Nu ska de flyga fritt och hitta en annan fjäril så att de kan få egna ägg, säger Bella. Sedan börjar allt om igen!

Text och bild: Nina Sabel


Publicerat

i

av

Etiketter: