Fågelfors Stickcafé startar igen!

Karin Wigström och Ingbritt Loberg.

Det lyser inbjudande från PRO-lokalens fönster denna sena torsdagseftermiddag då Fågelfors Stickcafé bjuder in till årets första sammankomst.
– Det ska bli kul att komma igång igen, säger initiativtagaren Karin Wigström. De här träffarna handlar om så mycket mer än handarbete.

Karin startade Stickcafét under pandemin och initialt höll de deltagande damerna till i Fågelfors Wärdshus rymliga lokaler där det fanns möjlighet att hålla rekommenderat avstånd.
– Jag har alltid tyckt om handarbete, speciellt stickning och virkning, men det främsta syftet med Stickcafét var att uppmuntra till social gemenskap under en tid då många kände sig väldigt ensamma, säger Karin.
Det generella intresset för stickning har stigit de senaste åren och inget tyder på att trenden håller på att mattas av, snarare tvärtom. Stickning ligger helt rätt i tiden då faktorer som hållbarhet samt minskad konsumtion blivit allt viktigare och på catwalken visar modeskaparna åter upp sina stickade kreationer.
– Det finns så klart många fördelar med att ungdomarna lär sig sticka, säger Karin. Framför allt är det fint att denna traditionella hantverksteknik lever vidare. Att handarbeta är dessutom bra avkoppling i tider då fler och fler känner sig alltmer stressade.
Stickcaféts kärna består av en handfull återkommande damer och en av dem är Ingbritt Loberg. Medan Karin tyst räknar maskor för sig själv berättar Ingbritt om några av de många olika ämnen som gruppen brukar avhandla under sina träffar.
– Vi diskuterar verkligen allt mellan himmel och jord, säger Ingbritt. Eftersom några deltagare är tysktalande brukar vi ägna oss åt olika språkövningar som gör att de får möjligheten att lära sig svenska i ett vardagssammanhang. Ibland läser jag högt ur enkla böcker för vuxna och ibland berättar vi lokalhistoriska berättelser för att de nyinflyttade ska få mer kännedom om området de nu bor i. Oavsett hur våra diskussioner startar brukar följd-frågorna snart leda in samtalet på andra spännande vägar.
Denna kväll håller Karin på att kroka en babyfilt som hon ska skänka till Röda Korset. Tekniken krokning kallas ibland Tunisisk virkning och är en blandning av stickning och virkning och utförs med en kroknål. Ingbritt virkar härligt färgglada påskägg som hon ska pynta lokalen med.
– Det skulle väl vara roligt om vi tillsammans kunde skapa Fågelfors finaste fönster med massa dekorationer som passar påskhögtiden, säger Ingbritt.
Även om både Karin och Ingbritt alltid har ett handarbetsprojekt på gång poängterar de att vem som helst är välkommen att ansluta till Stickcafét, oavsett om de stickar eller inte.
– Du behöver inte alls vara duktig på någon form av handarbete för att komma hit, säger Karin. Vi lär oss hela tiden av varandra.
– Jag har till exempel lärt mig sticka sockor här, säger Ingbritt glatt. Jag var verkligen inte bra på det innan men efter tips på bra mönster samt lite praktisk handledning från gruppen blir mina sockor nu för tiden riktigt fina!
– Det bästa med Stickcafét är att här finns plats och tid att bara helt enkelt träffas, prata, fika och umgås tillsammans. Kom hit och ta en kaffe med oss, det bästa med dessa kvällar är ändå den gemenskap vi känner när vi träffas, summerar Karin och Ingbritt.


Publicerat

i

av

Etiketter: