Fågelfors Vävstuga väver samman nytta med nöje

Foto: Från vänster Gudrun Einefors, Mona Fageräng, Margareta Karlsson och Gabriele Rohr.

Under måndagar och torsdagar träffas medlemmarna i Fågelfors Vävstuga för att väva, umgås och fika.
– Det är en stor glädje att få vara en del av denna sociala gemenskap där vi träffas och gör något vettigt och fint tillsammans, säger Eeva Lindén.

Vackert omgiven av virvlande vatten ligger Fågelfors röda brostuga, även känd som vävstugan. Inne i byggnaden finns 18 väv-stolar och två dagar i veckan fylls rummen av kvinnor som här väver mattor, handdukar, ponchos, gardiner, möbeltyg och mycket, mycket annat.
– Våra tolv medlemmar kan nyttja lokalerna närhelst de önskar men under mån- och torsdagarna är våra träffar organiserade genom en studiecirkel i Vuxenskolan, säger Gudrun Einefors som är ordförande i Fågelfors Vävstuga. Tack vare bidrag från Högsby Sparbank har vi kunnat installera rätt belysning över varje arbetsplats och för det är vi mycket tacksamma.
Det är inte bara vävning som står på schemat när medlemmarna träffas i vävstugan, fikapausen är ett viktigt inslag då allmänna samtalsämnen blandas med väv-relaterade frågor och funderingar.
– Sammanhållningen är stark i gruppen och för de tyskspråkiga medlemmarna är våra pratstunder ett sätt att lära sig det svenska språket, säger Elly Carlqvist.
Det gemytliga sorlet av röster och skratt vid fikabordet upphör i samma stund som damerna tar plats vid varsin vävstol. Snart är alla djupt koncentrerade på att räkna inslag, trampa och upprepa mönster rätt.
– Det är en konst att väva och vävning är ett handarbete som kräver tanke, tålamod samt noggrannhet av sin utövare, säger Siv Petersson. Oavsett om du är nybörjare eller mer erfaren så kan du hela tiden utvecklas då det ständigt finns nya tekniker att lära sig. Här är alla villiga att dela med sig av sin kompetens och erfarenhet vilket innebär att du har möjlighet till hjälp och vägledning när du vill lära dig en ny teknik som till exempel daldräll, plattväv, rosengång eller väv med ikateffekt.
Förutom arbetsrum innehåller brostugan även ett materielrum fyllt med olika sorters mer eller mindre färgglada garn samt ett rum med en stor varpställning.
– Det är ett ganska stort arbete att sätta upp en väv, förklarar Gudrun. Varpen är de längsgående trådarna som spänns upp i vävstolen och den förbereds i varpställningen. Om det är en stor väv kan många samsas om samma varp och alla har då möjlighet att själva välja vilka färger och vilket material just deras inslag ska ha. På det sättet kommer de enskilda alstren se olika ut trots att samma varp har använts.
För att finna inspiration gör Fågelfors Vävstugas medlemmar studiebesök hos andra vävstugor, mässor samt museer. De deltar just nu i projektet ”Vävland” och kommer, tillsammans med andra vävstugor, att ställa ut ett urval av sina många alster i Virserums konsthall i höst.
– Det är bra med nya infallsvinklar, tips och idéer, säger Siv. Ibland besöker andra vävstugor oss och det känns alltid lika fint att visa upp den fantastiska verksamhet vi har i Fågelfors.
Gänget i brostugan poängterar att alla är välkomna att ansluta oberoende av om de kan väva sedan tidigare eller inte.
– Det vore roligt om fler ville hjälpa oss att bevara detta viktiga kulturarv som riskerar att försvinna, säger Gudrun avslutningsvis.

Text och bild: Nina Sabel


Publicerat

i

av

Etiketter: