Familjecentralen i Högsby firar 5-årsjubileum!

I år är det fem år sedan familjecentralen på Dr Mobergers Väg i Högsby etablerades och detta kommer att firas den 26 maj.
– Under dagen bjuder vi på korv med bröd och anordnar roliga aktiviteter men vill också passa på att berätta om vilka tjänster vi kan erbjuda här på familjecentralen, säger barn- och familjebehandlare Carola Gandskog.

En familjecentral ska innehålla mödrahälsovård, barnhälsovård, öppen förskola och socialtjänst med inriktning på förebyggande arbete. Centralens syftet är att främja barns hälsa och utveckling samt stärka föräldraskapet och detta görs genom att kommun och region samverkar för att möta barnfamiljernas behov.
– Familjecentralen ska erbjuda lättillgängligt stöd, fungera som en trygg mötesplats, vara ett kunskaps- och informationscentrum samt erbjuda närhet till flera olika
professioner under samma tak, säger Carola. Verksamheten vilar på fyra ben som tillsammans kan erbjuda ett brett utbud av hälsofrämjande tjänster till blivande föräldrar, föräldrar samt barn och ungdomar.

Vi vill fira vårt 5-årsjubileum tillsammans med allmänheten och bjuder därför in till kalas med korv och bröd, tipspromenad och möjlighet för den som vill att delta i ett rörelselopp. Vi hoppas på god uppslutning!

Mödrahälsovården (MHV) och ungdomsmottagningen
MHV erbjuder vård till samtliga gravida kvinnor i Högsby kommun.
– Till oss kan kvinnor vända sig under hela sin graviditet och vi tar hänsyn till kvinnans livssituation och ser till helheten både ur ett medicinskt och psykosocialt perspektiv, säger Amelie Englund och Erika Bergerstam som är barnmorskor på MHV. Vi pratar om kost och motion, relationer, känslor inför föräldraskapet och mycket mer. MHV anordnar också föräldrautbildningar för gravida där inte bara viktig information förmedlas utan värdefulla kontakter också knyts mellan gruppens deltagare.
Förutom hälsovård kopplad till graviditet ansvarar MHV dessutom för cellprovtagning, preventivmedelsrådgivning för kvinnor över 23 och vård vid besvär som rör klimakteriet.

Erika och Amelie arbetar även på ungdomsmottagningen och hit är alla kommunens ungdomar mellan tolv och 23 år välkomna att ställa frågor som rör kroppsutveckling, sex och samlevnad, preventivmedel, mensvärk eller den psykiska hälsan.
– Ambitionen är att vi ska vara lättillgängliga för de ungdomar som behöver vår hjälp och ungdomarna kan själva boka tid. Vi har tystnadsplikt vilket innebär att vi inte informerar föräldrarna om att deras barn har varit hos oss. Eventuella recept skrivs ut på ungdomarna själva, säger Amelie.
– Alla frågor och funderingar är tillåtna och här kan ungdomarna göra graviditetstest eller testa sig för könssjukdomar.
De kan även få akut p-piller och kondomer, berättar Erika.
Allt hos oss är gratis.
Alla elever i årskurs åtta gör klassbesök på ungdomsmottagningen med syftet att uppmärksamma dem på vilka tjänster som finns tillgängliga.
– Ungdomsmottagningen är just ungdomarnas och genom deras delaktighet kan de styra utbudet av tjänster så att de speglar de faktiska behoven, säger Erika.

Barnhälsovårdsmottagningen (BHV)
På BHV i Högsby arbetar sjuksköterskorna Emma Noresson och Emma Nieminen och de följer barns hälsa och utveckling från BB till dess att de börjar skolan.
– BHV erbjuder hälsovård för barn och däri ingår bland annat kontroll av vikt, längd, syn och motorik, säger Emma Nieminen. Här utförs hälsoundersökningar och vaccinationer enligt barnhälso-vårdens nationella program och vi gör också utvecklingsbedömningar då vi observerar hur barnet samspelar med sin omvärld.
– Vi finns inte bara tillgängliga för barnet utan lägger också stort fokus på familjen som helhet, säger Emma Noresson. Självklart är det viktigt med en välfungerande familj för att barnet ska må bra och vi besöker därför barnet i sin hemmiljö vid två tillfällen, direkt efter hemkomsten från BB och när barnet är åtta månader.
– Vi har världens bästa jobb som får vara ett stöd för barn och föräldrar under barnets första levnadsår, säger Emma Nieminen. Det känns fint att göra skillnad.

Öppna Förskolan
Öppna Förskolan erbjuder en mötesplats där barn och föräldrar är välkomna att träffas i en pedagogisk miljö för att prata, leka, pyssla och träffa andra som befinner sig i samma fas i livet.
– Tre dagar i veckan anordnas träffar på Öppna Förskolan där vi tillsammans ägnar oss åt aktiviteter som skapande, utelek, musik, sång, dans, läsning och mycket mer, berättar pedagog Karin Axelsson. Hit kommer föräldralediga med sina barn i åldrarna noll till sex år.
Karin berättar att träffarna fyller många olika funktioner för besökarna.
– Här kan man i en trygg miljö lyfta alla typer av frågor som rör föräldrarollen. Vi diskuterar bland annat sömn, gränssättning, kostvanor, fritidsaktiviteter och relationer, säger Karin. Många upplever att de får informativa och hjälpsamma svar här men ofta är det känslan av att bli hörd och förstådd som är det viktigaste. På Öppna Förskolan blir besökarna del av en gemenskap som de
annars kanske saknar.
Tillsammans med Carola Gandskog leder Karin kurser i spädbarnsmassage som är ett fint tillfälle för föräldrarna att stärka anknytningen till sitt barn samtidigt som barnets fysiska och psykiska välbefinnande ökar.
Förra året fick familjecentralen pengar av Tillväxt-myndigheten och eftersom Öppna Förskolan uppmuntrar till rörelseglädje och utelek användes en stor del av pengarna till att köpa in böcker, instrument och lek-saker för utomhusbruk.
– Ibland får vi besök av biblioteket som berättar om vikten av att läsa för det lilla barnet och hos oss kan föräldrarna låna med sig bokpåsar hem, säger Karin. Det ska kännas roligt och lättsamt att komma hit till Öppna Förskolan. Här finns inga krav utan bara möjligheten att umgås tillsammans med ditt barn och andra föräldrar.

Socialtjänsten
Familjecentralens Råd & Stöd är en del av socialtjänstens verksamhet som inriktar sig på förebyggande hälsofrämjande arbete som rör föräldrar och barn. Barn- och familjebehandlare Carola Gandskog berättar att det är föräldrarna själva som tar initiativet till kontakt och att hon bistår med rådgivning och svar på frågor och funderingar kring att vara förälder.
– Alla kan vända sig hit för att få råd och verktyg för att bättre kunna hantera vardagen i familjen, säger Carola. Målet är att socialtjänsten snabbt ska identifiera behov för att på så sätt kunna ge stöd i ett tidigt skede. Förutom att anordna föräldraträffar med olika teman som till exempel familjeliv, relationer, anknytning och samspel bistår jag också med nyttig samhällsinformation som kan handla om ärenden hos Försäkringskassan, hur man söker bostad eller vilka rättigheter och skyldigheter man har vid skilsmässa eller separation.
Carola samarbetar med de övriga verksamheterna på familjecentralen och hon medverkar både i föräldrautbildningar och en del av aktiviteterna på Öppna Förskolan.
– Genom samverkan med MHV, BHV och Öppna Förskolan får socialtjänsten en helhetsbild som möjliggör ett mer strukturerat stöd till dem som behöver, säger Carola.
Råd & Stöd-mottagningen har öppet två dagar i veckan och det går både att boka tid eller komma på de fasta drop intiderna.
– Besöken är kostnadsfria och personalen har tystnadsplikt och för inga journalanteckningar från besöket, säger Carola.

Text och foto: Nina Sabel

Läs den bläddringsbara tidningen via länken:
https://issuu.com/wahlins/docs/inneh_ll_h_gsby_maj_2025


Publicerat

i

av

Etiketter: