Fann sitt nya drömboende i Fågelfors

Peter van der Weiden och Eliza Almeida trivs i Fågelfors och saknar inte alls Nederländerna.

Makarna Eliza Almeida och Peter van der Weiden lämnade Schoohoven i närheten av Utrecht i Nederländerna för två år sedan tillsammans med barnen, numera 14-åriga dottern Naomi och 11-årige sonen Bart. Idag bor familjen i den gamla prästgården i Fågelfors, som man håller på att totalrenovera och målsättningen är att allt ska vara klart till sommaren.

Paret hade länge funderat på, eller snarare dömt om, att flytta till Sverige och hade varit inne på Hemnet vid upprepade tillfällen. I april 2021 bestämde de sig för att åka till Fågelfors då de visste att prästgården fortfarande var till salu.
– Vi träffade ägaren Peter Karlsson som visade den stora byggnaden och i slutet av veckan gjorde vi ett nytt besök. Vi bestämde oss för att slå till eftersom prästgården för oss var ett drömhus som vi ville sätta vår egen prägel på, berättar Peter.

Sålde huset och sommarstugan
Hemma i Nederländerna såldes huset och sommarstugan, då man helt enkelt ville lämna allt bakom sig för att köra igång på nytt i Fågelfors. Familjen flyttade sedan i december 2021.
– Vi bestämde oss direkt för att renovera prästgården och den 9 januari 2002 startade ombyggnationen. Det är naturligtvis Peter och jag som har idéerna om hur det ska se ut men vi lämnar över de mesta till hantverkarna. Totalrenovering pågår just nu som bäst. Hantverkarna har jobbat på för fullt och till och med vinden, alltså tredje våningen, håller man på att göra i ordning, berättar Eliza.

Inga stora språkproblem
Många ord på nederländska påminner om de svenska motsvarigheterna och på det hela taget tycker familjen att språket inte utgör något stort problem. De båda barnen lär sig mer och mer. Eliza behärskar imponerande åtta språk, medan Peter i sitt vardagliga jobb får tala mycket svenska.
– Jag har undervisat i engelska i Nederländerna och i Sverige har jag gått på SFI, svenska för invandrare, samt pluggat mycket på egen hand. Nu är jag klar med studierna och kommer att söka ett jobb som lärare i engelska på Fröviskolan, säger Eliza.

Jobbar i Högsby
I 30 år har Peter haft jobb som IT-tekniker vid Exact i Nederländerna och fick via en god vän kontakt med Högsby Nät. Efter en provanställning som slog väl ut fick han sedan fast jobb efter bara sex månader.
– Jag gillar jobbet, där den ena dagen inte är den andra lik och jag gör besök vid bland annat kommunen, skolor, biblioteket, bondgårdar och även hos privatpersoner. Allt fungerar vid Högsby Nät och jag fått väldigt goda relationer inte minst med chefen Sammy Gabrielsson, betonar Peter.

Trivs i Sverige
Hela familjen trivs i Sverige och ingen verkar ha någon hemlängtan till Nederländerna.
– Det är bättre sammanhållning här och människorna är mer öppna än vad vi är vana vid. I Nederländerna håller var och en sig mest för sig själva. Båda barnen går i Fröviskolan i Högsby och har fått flera kompisar. Vi försöker hela tiden bli bättre på svenska och ser mycket på svensk tv, säger Eliza och Peter gemensamt.

Gillar naturen
Något som familjen uppskattar är naturen i Fågelfors, då de har skog, åkermark och sjöar nära inpå knutarna.
– Här är det fantastiskt på många sätt och vi är glada över att ha flyttat hit. Nu ska vi först ha klart med renoveringen av vår prästgård och sedan få vi se vad som ska hända i övrigt, sammanfattar Eliza och Peter.

Text och bild: Ingvar Gunnarsson


Publicerat

i

av

Etiketter: