Bild: Ungdomsbehandlarna Malin Nytorpet och Hilda Ulvemo.
I anslutning till höstlovet kommer Högsby kommun anordna fyra ungdomsaktiviteter och projektet är ett samarbete mellan Individ- och familjeomsorgen samt Kultur och fritid.
– Vi vill bidra till att ungdomarna får en meningsfull fritid och roliga lovaktiviteter, säger ungdomsbehandlarna Malin Nytorpet och Hilda Ulvemo.
Höstlovet närmar sig med stormsteg och snart får eleverna i Högsby kommun välförtjänt ledighet. För att erbjuda ungdomarna ett innehållsrikt lov har kommunens ungdomsbehandlare Hilda och Malin tillsammans med ungdomscoachen Angeliki Dimou planerat och arbetat fram fyra olika arrangemang som uppmuntrar till gemenskap och glädje.
– Projektet finansieras av bidrag från Tillväxtverket och syftet är att ge våra ungdomar möjligheten till en sund sysselsättning på sin fritid, säger Hilda. Vi ville så klart inkludera ungdomarna och lät dem därför lämna förslag på vad de helst önskade göra under lovet.
Hilda och Malin berättar att det ungdomliga engagemanget varit stort när förslag lagts fram.
– Först blir det EPA-bio på AME:s parkering, berättar Malin. Efter en omröstning valdes filmen Bilar 2 vilket passar fint då det inte finns någon åldersgräns på publiken. Därefter anordnas nattfotboll i sporthallen och detta arrangemang riktar sig till elever från årskurs 7 på högstadiet till årskurs 2 på gymnasiet. Fagerhults AIK kommer att döma matcherna samt bemanna kiosk och sekretariat. Nattfotbollen brukar vara mycket uppskattad och vi hoppas på en härlig kväll med många deltagare, stor publik och föräldrar som hjälper oss att vara trygga vuxna på plats.
Det tredje arrangemanget blir en bussresa till Norrköping för att uppleva Halloween på Kolmården.
– Vi gjorde en liknande resa i våras då vi åkte buss till Liseberg, berättar Hilda. 44 ungdomar deltog och allt gick superbra. Den spännande utflykten till Kolmården nu i höst är för ungdomar i årskurs 7 – 9 och allt är gratis för deltagarna.
Under höstlovets sista dag anordnas slutligen en laserdometurnering i idrottshallen. Turneringen är indelad i två pass, ett för mellanstadiet och ett för högstadiet, och fina priser väntar de vinnande lagen.
– De fyra ungdomsaktiviteterna är resultatet av ett gemensamt arbete mellan många olika engagerade aktörer och det känns fint att vi vuxna visar att vi kan samarbeta för barnens bästa, säger Malin. Vi har regelbunden dialog med skolan, ungdomsmottagningen, elevhälsan, arbetsmarknadsenheten och andra som jobbar för att främja ungas hälsa och välbefinnande.
I sin roll som ungdomsbehandlare arbetar Hilda och Malin förebyggande med tidiga insatser vid normbrytande beteende. En stor och viktigt del av deras
arbetsuppgift är att finnas på plats där ungdomar vistas och fungera som en trygg kontakt med vuxenvärlden.
– Det roligaste med vårt jobb är att vi får vara ute på skolorna och lära känna eleverna, säger Hilda. För oss är det viktigt att få ett grepp om helheten, om den kontext ungdomarna befinner sig i. Det vi främst vill förmedla är att vi alltid, alltid har tid och lust att lyssna till dem. Att de är viktiga. Genom vardaglig kontakt med ungdomarna får de ett ansikte på oss och därmed blir tröskeln förhoppningsvis inte så hög den dag de känner att de behöver vår hjälp och stöd.
Hilda, Malin och ungdomscoach Angeliki anordnar olika quiz, tipspromenader och annat roligt och trion blir på så sätt en naturlig del av elevernas skoldag.
– Efter höstaktiviteterna är planen att vi ska inleda jullovet med en pizza- och pysselkväll och sedan avsluta ledigheten med ett besök till Dackestupet, säger Malin. Vi ser att behovet av fritidssysselsättning är stort och hoppas kunna fortsätta arbetet med att skapa sociala ytor där ungdomar kan umgås under positiva former.
Text och bild: Nina Sabel
Läs senaste numret av Innehåll på https://issuu.com/wahlins/docs/2024-10_oktober_innehall_ok?fr=xKAE9_zU1NQ